Investigation of 8q24 (rs6983267) gene polymorphism with ovarian cancer susceptibility
8q24 (rs6983267) gen polimorfizmi ile over kanseri duyarlılığı araştırması
- Tez No: 903620
- Danışmanlar: DOÇ. GÜLSÜM SEDA GÜLEÇ YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Global genom onarımı, Nükleotid eksizyon onarımı, polimorfizm, 8q24 bölgesi, rs6983267, Global genome repair, Nucleotide excision repair, polymorphism, 8q24 region, rs6983267
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Over kanseri (OC), genellikle spesifik olmayan belirtiler nedeniyle geç tanı konulan en ölümcül jinekolojik malignitedir. Etkili önleme stratejileri için genetik işaretçiler dahil etkin risk faktörlerinin belirlenmesi önemlidir. Bu çalışmanın amacı, 8q24 bölgesindeki rs6983267 polimorfizmi ile over kanseri (OC) riski arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Tek nükleotid polimorfizmlerinin (SNP'ler) genotipleştirilmesi için TaqmanR SNP Genotipleme Testleri ve BioScience (ABI) 7500 gerçek zamanlı PCR sistemi kullanılacaktır. İstatistiksel analiz SPSS 27.0 sürümü kullanılarak yapılmıştır. Bu çalışma, 50 OC hastası ve 52 sağlıklı bireyden oluşan bir grupla gerçekleştirilecektir. Kanser hastaları ile kontrol grubu arasında genotipler arasında anlamlı bir ilişki olmadığını gösteren ki-kare testi (P=0,7171) kullanılmıştır. Özellikle, rs6983267 polimorfizmi için TT genotipi, kontrol grubuna kıyasla anlamlı bir risk göstermemiştir (OR: 0,7273, %95 CI: 0,2498-2,368, P=0,7724), GT genotipi analizi de OC riski ile anlamlı bir ilişki göstermemiştir (OR: 1,136, %95 CI: 0,4836-2,657, P=0,8216). Genel olarak, rs6983267 polimorfizmi, hastalarda kanser riski ile ilişkili bulunmamıştır ve hastalar ile kontrol grubu arasında alel frekansları açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır (P=0,7732). Bu çalışma, 8q24 bölgesindeki rs6983267 polimorfizminin Türk kadınlarında OC riski ile bağımsız olarak ilişkili olmadığını önermektedir, BMI ve glukoz metabolizması gibi demografik faktörler önemli rol oynarken, rs6983267 tarafından temsil edilen genetik faktörlerin yalnız başına OC duyarlılığı üzerinde minimal bir etkisi olabilir. Gelecek çalışmalar, bu genetik varyasyonlarla ilişkili altta yatan moleküler yolları ortaya çıkarmaya odaklanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Ovarian cancer (OC) is the most lethal gynecologic malignancy, often diagnosed late due to nonspecific symptoms. Identifying efficient risk factors, including genetic markers, is crucial for effective prevention strategies. The aim of this study was to investigate the association between the rs6983267 polymorphism in the 8q24 region and ovarian cancer (OC) risk. TaqmanR SNP Genotyping Assays and BioScience (ABI) 7500 real-time PCR system will used to genotype the single nucleotide polymorphisms (SNPs) of 8q24 gene region. Statistical analysis performed using SPSS version 27.0. This study will involve a group of 50 OC patients and 52 healthy individuals. The chi-square test (P=0.7171) indicated no significant relationship between genotypes in cancer patients and controls. Specifically, for the rs6983267 polymorphism, TT genotype showed no significant risk compared to controls (OR: 0.7273, 95% CI: 0.2498-2.368, P=0.7724), and GT genotype analysis also showed no significant association with OC risk (OR: 1.136, 95% CI: 0.4836-2.657, P=0.8216). Overall, rs6983267 polymorphism was not associated with cancer risk in patients, and there was no significant difference (P=0.7732) in allele frequencies between patients and controls. This study suggests that the rs6983267 polymorphism in the 8q24 region is not independently associated with increased risk of OC among Turkish females. While demographic factors like BMI, and glucose metabolism play significant roles, genetic factors alone, represented by rs6983267, may have minimal influence on OC susceptibility. Future studies is required to focus on revealing the underlying molecular pathways associated with these genetic variations.