Investigation of DNA damage binding protein 2 (DDB2) gene polymorhism in prostate cancer patient in turkish population
Türk popülasyonunda prostat kanseri hastalarında DNA hasarı bağlayan protein 2 (DDB2) gen polimorizminin araştırılması
  1. Tez No: 814308
  2. Yazar: DORCAS PELUMI OMOTADE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM SEDA GÜLEÇ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: DNA Hasar Bağlayıcı Protein, Prostat kanseri, (DDB2) geni (rs830083) polimorfizmi, DNA Damage Binding Protein, Prostate cancer, (DDB2) gene (rs830083) polymorphism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
AMAÇ: Türk popülasyonunda DDB2 geni rs830083 polimorfizmi ve prostat kanseri (PC) gen varyasyonunun araştırılması. GEREÇLER ve YÖNTEMLER: DDB2 geni rs830083'ün SNP'leri, TaqmanR SNP Genotyping Assays ve BioScience (ABI) 7500 gerçek zamanlı PCR sistemi kullanılarak genotiplendirilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS versiyon 26.0 kullanılarak yapılmıştır. Bu araştırma projesi, prostat kanserli 94 hasta ve 91 sağlıklı kişiden oluşan kontrol grubunu içeren bir vaka-kontrol retrospektif çalışması olarak tasarlanmıştır. BULGULAR: Bu çalışmada Prostat Kanserli bireylerde ve kontrol grubunda DDB2 geni (rs830083) polimorfizmi incelenmiştir. Genotip analizi açısından anlamlı bir fark olmamasına rağmen (p=0,216), G alel frekansı kontrol grubunda %46,2 ile anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,037). Genotip dağılımında, kontrol grubunda GC ve hasta grubunda CC genotipi anlamlı olarak yüksekti, sıklık %26,9 ve C %68,8 idi (p değeri = 0,048 ve 0,037). SONUÇ: Türk popülasyonunda DDB2 gen varyasyonları (rs830083) ile PC arasındaki ilişkiyi araştıran ilk çalışmadır. Bulgularımız, G aleli taşımanın PC duyarlılığı için risk azaltıcı bir faktör olabileceğini gösterdi. Bu nedenle, DDB2'nin PC duyarlılığı üzerindeki etkisini göstermek için DDB2 polimorfizmi ile daha büyük popülasyonlarla yeni çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
AIM: To investigate in the Turkish population the gene variation of the DDB2 gene rs830083 polymorphism and prostate cancer (PC). MATERIALS and METHODS: The SNPs of the DDB2 gene rs830083 will be genotyped using TaqmanR SNP Genotyping Assays and BioScience (ABI), real-time 7500 PCR system. The statistical analysis was carried out using SPSS version 26.0. This research project will be a case-control retrospective study comprising 93 patients with prostate cancer and a control group which consisted of 91 healthy individuals. RESULTS: In this study, DDB2 gene (rs830083) polymorphism was analyzed in individuals with Prostate Cancer and control group. Although, there were no significant difference regarding genotype analysis (p=0.216), G allele frequency was significantly higher in the control group 46.2% (p = 0.037). In genotype distribution, of GC was significantly higher in the control group and CC genotype was significantly higher in the patient group, frequency was 26.9% and C 68.8% (p value = 0.048 and 0.037). CONCLUSION: It is the first study investigating the relation between DDB2 gene variations (rs830083) with PC in Turkish populations. Our findings displayed that carrying G allele could be a risk reducing factor for PC susceptibility. Thus, new studies with larger populations should be conducted with the DDB2 polymorphism to show the effect of DDB2 on PC susceptibility.