Azerbaycan asıllı suç örgütlerinin Türkiye'de işledikleri cinayetler üzerine araştırma
Research on the murders committed by criminal organizations of Azerbaijani origin in Turkiye
- Tez No: 814387
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLFİKAR ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan asıllı suç örgütleri, sınır aşan faaliyet, bağlantılı cinayetler, suç örgütlerinin meşruiyet algısı, kamu düzeni, Criminal organizations of Azerbaijani origin, cross-border activity, related murders, perception of legitimacy of criminal organizations, public order
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Ülkemizde, Azerbaycan asıllı suç örgütü yöneticilerinin öldürülmeleri kamuoyunda oldukça geniş yankı uyandırmıştır. Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna, Rusya gibi ülkelerin bu suç örgütleriyle etkin bir mücadeleye girişmeleri bu örgütlerin başka ülkelere yönelme eğilimini de ortaya çıkarmıştır. Ülkemizde gerçekleşen cinayet olayları kamu güvenliği açısından da risk oluşturmaktadır. Ulusal medya ajanslarına yansıyan olayların intikam cinayetleri olduğu iddiasının özellikle mahkeme dosyasındaki somut bilgiler dikkate alındığında doğruluğu ortaya konmuş durumdadır. Her ne kadar cinayet olaylarıyla gündeme gelseler de Antalya'da yapılanma çalışmaları Azerbaycan asıllı suç örgütlerinin ülkemizde suç işleme faaliyetlerini sıklaştırma amaçlarını ortaya koymaktadır. Bu bilimsel araştırma ise bir ilk olması hasebiyle özel bir önem teşkil etmektedir. Araştırma ile Türkiye'de son yıllarda Azerbaycan asıllı suç örgütlerinin işledikleri cinayetlerin intikam saikiyle işlenen birbiriyle bağlantılı birer cinayet olup olmadıklarının ortaya konulması ve Azerbaycan toplumu nazarında suç örgütlerinin meşruiyet algı düzeyini ölçmek amaç edinilmiştir. Araştırma sırasında açık kaynaklar taranmış, adli tahkikatla ilgili evraklara erişilerek gerekli kısımlar çalışmaya eklenmiş ve de Azerbaycan'da yaşayan insanların anket ve mülakat çalışması ile düşünceleri edinilmiştir. Anket çalışması sonucu alınan cevaplar istatistik çalışması yapılarak yazılmıştır. Araştırma sonucunda Türkiye'de 2013,2016 ve 2020 yıllarında işlenen üç cinayetin birbiriyle bağlantılı olduğu ve Azerbaycan toplumu nazarında suç örgütlerinin meşruiyet algı düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Research On The Murders Committed by Criminal Organizations of Azerbaijani Origin in Turkiye In our country, the murders of executives of criminal organizations of Azerbaijani origin have caused a widespread public outcry. The fact that countries such as Azerbaijan, Georgia, Ukraine and Russia have started an effective fight against these criminal organizations has also revealed the tendency of these organizations to turn to other countries. Murder incidents in our country also pose a risk for public security. The claim that the incidents reflected in the national media agencies were revenge killings has been proven to be true, especially when the concrete information in the court file is taken into consideration. Although they come to the spotlight with murder incidents, their structuring activities in Antalya reveal the aim of criminal organizations of Azerbaijani origin in our country to intensify their criminal activities. This scientific research is of special importance as it is the first of its kind. The aim of the research is to reveal whether the murders committed by criminal organizations of Azerbaijani origin in Turkiye in recent years are connected murders committed with the motive of revenge and to measure the level of perception of legitimacy of criminal organizations in the eyes of Azerbaijani society. During the research, open sources were scanned, documents related to the judicial investigation were accessed and the necessary parts were added to the study, and the opinions of people living in Azerbaijan were obtained through questionnaires and interviews. The answers received as a result of the survey were written by conducting a statistical study. As a result of the research, it was concluded that the three murders committed in Turkiye in 2013, 2016 and 2020 were linked to each other and that the level of perception of legitimacy of criminal organizations is high in the eyes of Azerbaijani society.