Geri Dön

Modern liderlik kuramları bağlamında seçmenlerin politik liderlik stillerine yönelik duygu ve tutumlarının incelenmesi

Investigation of voter's emotions and attitudes too political leadership styles in the context of modern leadership theories

  1. Tez No: 814388
  2. Yazar: ALİ RUHAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ÜLKE ARIBOĞAN, PROF. DR. GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 114

Özet

Liderlik tanımlamaları, insanoğlunun bir arada yaşamaya başlamasıyla birlikte eski çağlardan günümüze süregelen tartışma konusudur. Antik Yunan düşünürleri eski çağlarda devlet ve yönetim meselelerinde açıklamalar yapmış, daha sonra Orta Çağ düşünürleri ve Modern Dönem bilim insanları liderlik kavramını bu temellerin üzerine inşa etmiştir. Günümüz literatüründe liderlik olgusu tek bir tanımlamayla ele alınmasa da liderlik tipolojileri modern dönem alan yazında çerçevelenmeye başlamıştır. Bu çalışmada Modern Liderlik Kuramları' ndan Etkileşimci Liderlik, Dönüşümcü Liderlik, Karizmatik Liderlik, Stratejik Liderlik ve Hizmetkar Liderlik stilleri ele alınmıştır. İlk olarak belirlenen liderlik stillerinin her biri için literatürdeki tanımlamalarıyla birlikte 3'er aday söylem ile uzman görüşüne sunulmuştur. Psikoloji, Politik Psikoloji ve Siyaset Bilimi alanında uzmanların tercihleriyle her bir liderlik tipolojisi için bir söylem belirlenmiştir. Daha sonra liderlik tipolojilerini temsilen liderlik söylemleri yapılan saha araştırmasında katılımcılara sunulmuştur. Katılımcıların liderlik tipolojilerine yönelik yargılarını belirlemek için tipolojilerin isim ve tanımlarını bilmeksizin, her bir söylemle birlikte Pozitif Negatif Duygu Ölçeğini ve Siyasi Lider Değerlendirme Ölçeğini işaretlemişlerdir. Katılımcılar ayrıca siyasi düşünce niteliklerinin ölçümlenmesi amacıyla Siyasi Düşüncenin Karmaşıklığı Ölçeğini cevaplamışlardır ve çeşitli sosyodemografik değişkenlerin de analiziyle hipotezler sınanmıştır. Sonuçlar değerlendirildiğinde örneklemin normal bir dağılıma sahip olduğu görülmüştür. SPSS sonuçları ve parametrik testler yorumlanmıştır. Değişkenlerin çoğunda pozitif ve negatif yönde anlamlı düzeyde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Sonuçların anlamlı çıkması ile birlikte bu çalışma, literatürde ilk olacak olan benimsenen liderlik stili çalışmalarına nitelikli bir temel oluşturacaktır.

Özet (Çeviri)

Leadership definitions have been the subject of debate since ancient times, as human beings began to live together. Ancient Greek thinkers made explanations on state and management issues in ancient times, and later medieval thinkers and modern era scientists built the concept of leadership on these foundations. Today, although the phenomenon of leadership is not handled with a single definition in the literature, leadership typologies have begun to be framed in the literature. In this study, Transactional Leadership, Transformational Leadership, Charismatic Leadership, Strategic Leadership and Servant Leadership styles from Modern Leadership Theories are discussed. First of all, for each of the leadership styles determined, 3 candidates were presented to expert opinion with their definitions in the literature. A discourse was determined for each leadership typology with the preferences of experts in the field of Psychology, Political Psychology and Political Science. Then, leadership discourses representing leadership typologies were presented to the participants in the field research. Without knowing the names and definitions of the typologies in order to determine the participants' judgments about the leadership typologies, they marked the Positive Negative Emotion Scale and the Political Leader Rating Scales with each discourse. Participants also answered the Complexity of Political Thought Scale in order to measure the qualities of political thought, and hypotheses were tested by analyzing various sociodemographic variables. When the results were evaluated, it was seen that the sample had a normal distribution. SPSS results and parametric tests were interpreted. Significant positive and negative correlations were found in most of the variables. With the meaningful results, this study will form a qualified basis for the adopted leadership style studies, which will be the first in the literature.

Benzer Tezler

  1. Dönüştürücü liderliğin duygusal bağlılık ve personel güçlendirmeye etkisi: Bir alan araştırması

    The effect of transformational leadership on affective commitment and personnel empowerment: A field study

    BAHAR KARAGÖZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    İşletmeUfuk Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÇAĞLAR DOĞRU

  2. Örgüt topluluklarında yeni örgüt formlarının oluşumu: Türkiye ve Avrupa bağlamında bir araştırma

    Formation of new organizational forms in organizational populations: A study in the context of Türkiye and Europe

    SENCER ÖZEL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    İşletmeGalatasaray Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NACİYE AYLİN ATAAY SAYBAŞILI

  3. ФОРМУВАННЯ ЛІДЕРСЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ В МАЙБУТНІХ КЕРІВНИКІВ-ЖІНОК ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ ЗАКЛАДІВ ТУРЕЧЧИНИ

    Türkiye'de genel eğitim kurumlarında gelecekteki kadın yöneticilerinde liderlik yetkinliğinin oluşturulması

    AHMET YILDIRIM

    Doktora

    Ukraynaca

    Ukraynaca

    2021

    Eğitim ve ÖğretimCherkasy National University

    Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. TYMOFİİ DESİATOV

  4. Educational reforms in Ethiopia: From the imperial era to the present

    Etiyopya'da eğitim reformları: Emperyal dönemden günümüze

    SALİH AHMED MAHAMMODA

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    Eğitim ve ÖğretimNecmettin Erbakan Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İSA KORKMAZ

  5. Liderlik kuramları çerçevesinde Soğuk Savaş sonrası BM'de liderlik sorunu: Kofi Annan yılları, 1996-2007

    The leadership issue in the UN after the Cold War in the framework of leadership theories: Kofi Annan years, 1996-2007

    MURAT ÖZALP

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Uluslararası İlişkilerAnadolu Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NEJAT DOĞAN