Özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynlerin tükenmişlik düzeyinin şefkat ve öz-şefkat açısından incelenmesi
Investigation of burnout level of parents with special needs children in terms of compassion and self-compassion
  1. Tez No: 814457
  2. Yazar: EMİNE NUR DİLEKCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEHER AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Özel gereksinimli çocuk, şefkat, öz şefkat, tükenmişlik, Child with special needs, compassion, self-compassion, burnout
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynlerin tükenmişlik düzeyinin şefkat ve öz-şefkat açısından incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda araştırmada nicel yöntem takip edilmiş ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma grubu 180'i kadın, 171'i erkek toplam 351 katılımcıdan oluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak“Anne-Baba Tükenmişlik Ölçeği (ATÖ), Merhamet Ölçeği (MÖ), ÖzAnlayış Ölçeği (ÖAO)”kullanılmıştır. Verilerin analizinde parametrik olmayan testler kullanılmıştır. İki grup arasındaki karşılaştırmalarda Mann-Whitney U Testi, iki kategoriden fazlası olan değişkenler için Kruskal-Wallis H Testi ve korelasyon analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynlerin tükenmişlik, öz şefkat ve şefkat düzeyinin orta düzeyin üzerinde olduğu belirlenmiştir. Özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynlerin tükenmişlik ve şefkat düzeylerinin anne baba engellilik durumu dışında diğer demografik özelliklere göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. Özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynlerin öz şefkat düzeylerinin anne baba engellilik durumu ve cinsiyet özelliği dışında diğer demografik özelliklere göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı saptanmıştır. Araştırmada öz şefkat ve şefkat düzeyleri ile ebeveyn tükenmişlik düzeyi arasında negatif yönlü anlamlı ilişki tespit edilirken; öz şefkat düzeyi ile şefkat düzeyi arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the burnout level of parents with special needs children in terms of compassion and self-compassion. For this purpose, the quantitative method was followed in the research and the relational survey model was used. The study group consisted of a total of 351 participants, 180 women and 171 men.“Parental Burnout Scale (ATÖ), Compassion Scale (CI), Self-Compassion Scale”were used as data collection tools. Non-parametric tests were used in the analysis of the data. MannWhitney U Test was used for comparisons between the two groups, Kruskal-Wallis H Test and correlation analysis were used for variables with more than two categories. As a result of the analyzes made; It has been determined that the burnout, selfunderstanding and compassion levels of parents with special needs children are above the medium level. It was determined that the burnout and compassion levels of parents with special needs children differed significantly according to other demographic characteristics, except for the disability of the parents. It was determined that the selfunderstanding levels of parents with special needs children differed significantly according to other demographic characteristics except for the disability status of the parents and gender. In the study, a negative significant relationship was found between the levels of self-compassion and compassion and the level of parent burnout; It has been determined that there is a positive and significant relationship between the level of selfunderstanding and the level of compassion.