Endüstri 4.0 çerçevesinde yaratıcılık ve tasarım kavramının pazarlamaya yansımaları
Reflections of the concept of creativity and design on marketing within the framework of industry 4.0
  1. Tez No: 814517
  2. Yazar: MERVE ERTEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Tasarım, Pazarlama, Creativity Design Marketing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 353
Özet
Endüstri 4.0. Çerçevesinde Pazarlamanın parçası olan Üretim, Tüketim, Toplum ve İletişim İlişkilerinde yaratma ve tasarlama eylemlerinin pazara nasıl yansıdığı tartışılmıştır. Yaratıcılık kavramı soyut bir düşünceyi ifade ederken; yaratma eylemi ise somutlaşarak kavramsallaşmıştır. Yaratma eylemi pazarlamanın disiplinler arası ilişkilerini genişletirken aynı zamanda toplumu, tüketiciyi, tüketim alışkanlıklarını, iletişim araçlarını değişime uğratması dikkat çekicidir. Yaratma eyleminin sınırları mevcut değildir ve Endüstri 4.0 yeni teknoloji ile beraber; üretim, üretim düzeni, tüketim alışkanlıkları ve iletişim araçlarında ki gözle görülür değişim teknolojinin görünebilir özelliğinin yansımalarıdır. Yaratma ve tasarım kavramı pazarlama biliminin içerinden var oluşunu sıra dışı özgün kendine has kimliği ile reklam dilin çekiciliği ile yarattığı haz düşünceleriyle dikkat çekmektedir. Bu çalışmada; Endüstri 4.0 çerçevesinde üretim, tüketim, toplum iletişim ilişkilerini farklı bir boyuta taşıyan yaratıcılık ve tasarım kavramlarının pazara ve pazarlamaya yansımalarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. İlk olarak üretim, tüketim, toplum ve iletişim alanları ile ilgili teorik açıklamalar yapılmış ve aralarındaki bağlantılar ve keşişim noktaları açıklanmaya çalışılmıştır. Hazzı yaratan bir düşünce bir fikir hizmet, bir söylem bir tasarım bir nesne olabilir mi? Nesneler bir düşünce yaratabilir mi? Bir nesne yaratımı bir cümleyi size aktarabilir mi? Bir cümle ise bir üründe değer yaratabilirmi? O zaman mal ve hizmetin yaratım noktası yaratıcı düşünme olabilir mi? Düşüncesi ile Pazarlama ve Yaratıcılık ve Tasarım kavramlarının kesişim noktaları belirlenmeye çalışılmıştır. Endüstri 4.0 ekosisteminin yaşandığı toplumsal koşullarla ilgili bilgileri barındırdığı ve toplumsal koşulları değişime uğrattığı düşüncesi ile pazarlama alanına doğrudan ve dolaylı olarak etki eden yaratma, tasarlama, kelimelerinin teknoloji ve iletişimle can bulması pazara bir yeni bir kimlik yaratmıştır. Fikirler, düşüncelerle hayat bulan yaratma edimi tasarımla birlikte somutlaştığında“nesnenin anlam ifade etmesine dayalı bir iletişimi meydana getirmiştir. Ürünlerin, mal ve hizmetlerin dili… Endüstri 4.0 çerçevesinde yaratma edimi (doğurma) tasarım nesnelerin iletişimi, anlamı yaratma, konuşturma, nesnenin dili ve pazarlama ise; yaratma odaklı değeri ifade ederek sürdürülebilirliğini korumasıdır. Yaratıcılık, Tasarım ve Pazarlamanın kesişim noktaları çercesinde kodlar bir araya getirilerek; çok yönlü bir çalışmaya şekil verilmiştir. Çalışma başından sonuna kadar transdisipliner yaklaşımla devam etmiştir. Endüstri 4.0 tek bir bütünün parçaları oluşturduğu ekosistemin diğer parçaları ise; Mutlak Yaratıcılık ve Tasarım kavramıdır. Yaratma edimi; Teknoloji, İletişim ve Tasarımla pazarı beslemiş ve geniş bir düşünce yörüngesinde değerlendirilmesinin gerekliliğini artırmıştır. İşletme, yaratıcılık ve tasarım olmak üzere üç ayrı konular ortak noktalar, çercesinde değerlendirilmiştir. Yaratma ve tasarlama edimi İşletme odaklı olarak ele alınmıştır. Yaratma ve tasarlama pazara dâhil edilmiş; düşüncelerin, fikirlerin kavramsallaştırılmasıyla pazarlama alanına yansımaları anlatılmaya çalışılmıştır. İşletme Anabilim Dalı kapsamında ele alınan konular ile ilişkilendirilmiştir. Fikirlerin üretimi ile yaratıcı nesnelerin tüketimi arasındaki bağlam; değişen toplum değişen iletişim olarak ortaya konmuştur. Yeni üretim teknolojileri ile beraber toplumun istek ve talepleri değişmektedir bu yüzden tüketilen üretimi, yaratılan tüketimi ön plana çıkarmaktadır. İhtiyacın ortaya çıkabilmesi için; bireyin bir şeyin eksikliğini açlığını hissetmesi gerekmektedir fakat tüketim sisteminde; doğurulan ihtiyaçlar, meydana getirilen yaratılan ihtiyaçlar kavramı dikkat çekmektedir. Açlık yok fakat doyma var. Her kavram zıttı ile var oluşunu devam ettirmektedir. ”Yaratılan ihtiyaçlar da ise; doyma, daha fazla doyma/ doyamama …göstergesi ile kapitalist sistemin insana dayattığı, yaratılan mecburiyetlerdir. Bu çalışma çok yönlü bir çalışma alanı üzerine kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
Industry 4.0. It has been discussed how the actions of creation and design in Production, Consumption, Society and Communication Relations, which are part of Marketing, are reflected in the market. While the concept of creativity expresses an abstract thought; the act of creation is conceptualized by concretizing. While the act of creation expands the interdisciplinary relations of marketing, it is remarkable that it also changes the society, the consumer, consumption habits and communication tools. there are no limits to the act of creation and Industry 4.0 with new technology; The visible changes in production, production order, consumption habits and communication tools are reflections of the visible feature of technology. The concept of creation and design draws attention with its existence from within the science of marketing, with its extraordinary unique identity, with the attractiveness of the advertising language and the thoughts of pleasure it creates. In this study; Within the framework of Industry 4.0, it is aimed to determine the reflections of the concepts of creativity and design, which carry production, consumption, social communication relations to a different dimension, on the market and marketing. First, theoretical explanations were made about the fields of production, consumption, society and communication, and the connections and intersection points between them were tried to be explained. Can a thought-provoking thought be a service, a discourse, a design an object? Can objects create a thought? Can an object creation convey a sentence to you? Can a sentence create value in a product? Then, can creative thinking be the point of creation of goods and services? The intersection points of the concepts of Marketing and Creativity and Design were tried to be determined with the idea of With the idea that the Industry 4.0 ecosystem contains information about the social conditions in which it is lived and that it changes the social conditions, the words creation, design, which directly or indirectly affect the marketing field, have created a new identity for the market. When the act of creation, which comes to life with ideas and thought, became concrete with design,“a deterioration based on expressing the meaning of the object occurred. The language of products, goods and services… If the act of creation (birth) is for the purpose of design, meaning creation, speaking, the language of purpose and marketing within the scope of Industry 4.0; is to protect its protection by expressing the value for creating. By bringing together the codes within the framework of the intersections of Creativity, Design and Marketing; a versatile way of working. He continued the interdisciplinary approach until the end of his study period. Industry 4.0 is the other parts of the ecosystem, of which a single whole consists of; It is the concept of absolute Creativity and Design. Creation arrangement; It has fed the market with Technology, Communication and Design and has increased the need for it to be evaluated on a broad axis of thought. Three different subjects, namely business, development and design, were evaluated within the framework of common points. The creation and design arrangement is handled as Taken to Business. Included in the creation and perception market; Marketing reflections have been tried to be explained by expanding and narrowing it. He conveyed the topics covered within the scope of the Department of Business Administration. The link between the generation of ideas and creative growth; as inter-communal communication. With the new production technologies, in line with the consumption desire and demands, therefore, the consumed production brings the created consumption to the fore. In order for the need to arise; Consuming weight, which he should feel a personal lack of; Birth needs draw attention to the concept of created needs. There is no hunger, but there is fullness. Each concept continues to exist with its opposite. ”As for the created needs; satiation, more satiation/not satiation … are the obligations created by the capitalist system that imposes on people. This study is based on a versatile field of study.