Özel gereksinimli çocuğu olan göçmen ailelerin çocuklarına yönelik eğitim hizmetleri
Educational services for children of migrant families with special needs children
- Tez No: 814537
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİNNUR YILDIRIM HACIİBRAHİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Göç, Eğitim, Özel Gereksinim, Özel Eğitim, Migration, Education, Special Needs, Special Education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Hakları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmada, özel gereksinimli çocuğu olan göçmen ailelerin eğitim hizmetlerine ilişkin deneyimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Giresun ilinde yaşayan okul öncesi eğitim veya ilkokul eğitimine devam eden özel gereksinimli çocuğu olan dört göçmen aile oluşturmaktadır. Çalışma grubunun oluşturulmasında amaçlı örneklem türlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Örneklem seçiminde; katılımcıların siyasi veya askeri nedenlerden dolayı göçmen olması, çocuklarının tanılanmış olması, çocuklarının Giresun ili resmi kurumlarında okul öncesi veya ilkokul eğitimine devam ediyor olması, çocuğun biyolojik annesi/babası olması ve bakımında rol sahibi olması, Türkçe dilini temel düzeyde anlama ve konuşma becerisine sahip olması ve araştırmaya gönüllü katılma ölçütleri belirleyici olmuştur. Araştırmada veri toplamak amacıyla görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgilerinin olduğu kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile elde edilmiştir. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde içerik analizi yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde; ailelerin dil sorunundan dolayı çocuklarının sağlık ve eğitim süreçlerinde yeterli bilgiye sahip olamadıkları bu sebeple rehberlik ve bilgilendirmeye ihtiyaç duydukları, tanılaması yapılan özel gereksinimli göçmen öğrencilerin genel eğitim sınıflarında, destek eğitim odalarında, özel eğitim okullarında eğitimlerine devam ettikleri fakat özel destek eğitimlerden ücretsiz yararlanamadıkları, ailelerin eğitim hizmetlerine erişim konusunda göçmen olmalarından kaynaklı sorun yaşadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the experiences of immigrant families having children with special needs regarding education services. Phenomenology design, one of the qualitative research methods, was employed in the research. The study group of the research consists of four immigrants living in name of the province with special needs children attending pre-school or primary school education. Criterion sampling method, one of the purposeful sampling types, was used in the formation of the study group. In sample selection the criteria were; the participants are immigrants due to political or military reasons, their children have been diagnosed with a disability, their children are continuing pre-school or primary school education in official institutions located in Giresun province, they are the biological mother/father of the child and have a role in their care, they have the ability to understand and speak the Turkish language at a basic level, and the criteria for voluntary participation in the research. Interview method was used to collect data in the research. The research data were obtained with a personal information form developed by the researcher and semi-structured interview questions. Content analysis method was used in the analysis of the obtained data. When the research findings are examined; families do not have enough information about their children's health and education processes due to language problems, therefore they need guidance and information, immigrant students with special needs who are diagnosed with a disability continue their education in general education classes, resource room, special education schools, but they cannot benefit from special support education free of charge. It has been concluded that they have problems in accessing services as a result of being immigrants.