Kâsânî ve Bedâiu's-Sanâi' adlı eserinin hadis ilimleri açısından incelenmesi
Kasani and analysis of Bedaiu's-Sanai' in terms of hadith sciences
  1. Tez No: 814565
  2. Yazar: SÜMEYRA KELEŞ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL YAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Fıkıh, Kâsânî, Bedâi, Hanefîler, Hadith, Fiqh, Kasani, Bedai, Hanafıs
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 315
Özet
Kâsânî (v.587/1191) Türkistan bölgesinde doğmuş, Konya'da bir süre bulunmuş ve Halep'te yaşamını tamamlamış, Hanefî mezhebinin önemli fakihlerindendir. Te'lif ettiği Bedâi'u's-Sanâi' fî Tertîbi'ş-Şerâi' mezhebin önemli kaynaklarındandır. Çalışmamız Kâsânî'nin bu eseri üzerinden yola çıkılarak hazırlanmıştır. 'Kâsânî ve Bedâiu's-Sanâi' Adlı Eserinin Hadis İlimleri Açısından İncelenmesi' başlıklı çalışmamızla Kâsânî'nin hadislere yaklaşımının incelenmesi, eserin hadis ilmi açısından değerinin ortaya konularak Hanefîlerin hadis anlayışıyla ilgili çalışmalara katkı sağlaması hedeflenmektedir. Araştırmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın amacı ve önemi, metodu ve kaynakları üzerinde durulmuştur. Çalışmamızın birinci bölümünde Kâsânî'nin hayatı ve ilmî kişiliği hakkında bilgiler verilmiştir. Burada Kâsânî'nin yaşadığı Türkistan'ın, Konya'nın ve Halep'in tarihi, sosyal durumu, ilmî ve kültürel gelişmelerine değinilmiş, Kâsânî'nin hadis ilmindeki yeri ele alınmıştır. Ayrıca onun eserinde kullandığı hadis ıstılahlarına yer verilmiş, haber-i vâhidlere bakışı incelenmiş, son olarak da Kâsânî'nin faydalandığı hadis ilimlerine değinilmiştir. İkinci bölümde ise Kâsânî'nin Bedâi'de naklettiği müteârız hadisler ve çözüm yolları incelenmiştir. Sonuç olarak Kâsânî'nin Bedâi'de naklettiği hadis sayının iki bine yaklaştığı tespit edilmiş, bu rivayetleri delil alma konusunda genel olarak Hanefî mezhebi çizgisinden ayrılmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Kasani (d.587/1191) was born in the Turkestan region and completed his life in Konya and Aleppo, and is one of the important jurists of the Hanafi sect. One of the important sources of the Bedai'u's-Sanai' fi Tertibi'ş-Şerai' sect that he wrote. Our study has been prepared on the basis of this work of Kasani. With our study titled 'Kasani ve Bedaiu's-Sanai', it is aimed to examine Kasani's approach to hadiths and to contribute to the Hanafis' understanding of hadith by revealing the value of the work in terms of hadith science. Our research consists of an introduction and two parts. In the introduction part, the aim and importance of the research, its method and sources are emphasized. In the first part of our study, information about Kasani's life and scientific personality is given. Here, the history, social situation, scientific and cultural developments of Turkistan, Konya and Aleppo where Kasani lived are mentioned, and Kasani's place in the science of hadith is discussed. In addition, the hadith terms he used in his work were included, his view of the haber-i-wahids was examined, and finally, the hadith sciences that Kasani benefited from were mentioned. In the second part, the contradictory hadiths and solutions that Kasani narrated in Bedâi were examined. As a result, it has been determined that the number of hadiths narrated by Kasani in Bedai has approached two thousand, and it has been observed that these narrations generally do not depart from the Hanafi sect in taking evidence.