Siber güvenlik politikalarının karşılaştırmalı bir analizi: Türkiye ve İngiltere örneği
A comparative analysis of cyber security policies: The case of Turkey and England
  1. Tez No: 814605
  2. Yazar: GÜL NAZİK ÜNVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN HALİS ÇALIŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Siber Alan, Siber Güvenlik, Siber Güvenlik Politikaları, Siber Güvenlik Endeksleri, Cyber Space, Cyber Security, Cyber Security Policies, Cyber Security Indices
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu çalışmada, siber güvenlik politikaları, Türkiye ve İngiltere örnekleri özelinde karşılaştırmalı olarak ele alınmaktadır. Devletlerin, siber güvenlik politikalarının gelişiminde kendilerine has tarihsel ve özgün koşulları bulunmaktadır. Bununla beraber bu gelişim sürecinde yapısal benzerliklerin de göz ardı edilemeyeceği açıktır. Türkiye ve İngiltere'de siber güvenlik politikalarının gelişiminde de benzerliklerin ve farklılıkların varlığı kaçınılmazdır. Bu çalışmada, ilk olarak, değişik kalkınma düzeylerine sahip devletlerden örnekler vererek, siber güvenlik politikalarının beş boyutta (1. politika ve strateji, 2. kültür ve toplum, 3. eğitim, öğretim ve beceriler, 4. yasal ve düzenleyici çerçeveler, 5. standartlar, organizasyonlar ve teknolojiler) karşılaştırmalı olarak analiz etmenin mümkün olduğunu ve siber politikaların uluslararası düzeyde bir etkileşim içinde olduğunu iddia etmektedir. Bu çalışmada, ikinci olarak, Türkiye ve İngiltere'nin siber alanda artan tehditlere nasıl yanıt verdikleri, karşı stratejilere nasıl yaklaştıkları ve ulusal siber güvenlik politikalarını nasıl tasarladıkları da gösterilmektedir. Bu kapsamda da, üçüncü olarak, bu iki ülkenin çeşitli siber güvenlik endeksleri dâhilinde karşılaştırılmasıyla (Küresel Siber Güvenlik Endeksi-GCI), siber alanda ülkeler için en iyi siber politikaların nasıl olabileceği tartışılmakta ve son olarak da bu konuda bundan sonra yapılacak araştırmalara yol gösterici önerilerde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, cyber security policies are discussed comparatively with the examples of Turkey and England. States have their own historical and unique conditions in the development of their cyber security policies. However, it is clear that structural similarities cannot be ignored in this development process. It is inevitable that there are similarities and differences in the development of cyber security policies in Turkey and England. In this study, firstly, by giving examples from states with different levels of development, cyber security policies are examined in five dimensions (1. policy and strategy, 2. culture and society, 3. education, training and skills, 4. legal and regulatory frameworks, 5. standards, organizations and technologies) and that cyber policies interact at the international level. Secondly, this study shows how Turkey and the UK respond to increasing threats in cyberspace, how they approach counter-strategies and how they design national cyber security policies. In this context, thirdly, by comparing these two countries within various cyber security indices (Global Cyber Security Index-GCI), it is discussed how the best cyber policies can be for countries in the cyber field, and finally, guiding suggestions are made for future research on this subject.