İlkokulda oyunla öğretimin öğrencilerin kişilik özelliklerine yansıması
The reflection of teaching with games in primary school on students' personal features
  1. Tez No: 814713
  2. Yazar: MERVE SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN BAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul, Oyunla öğretim, Geleneksel oyunlar, Modern oyunlar, Kişilik gelişimi, Primary School, Game Teaching, Traditional Games, Modern Games, Personality development
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
İnsanlığın neredeyse başlangıcından beri sürdürdüğü bir pratik olan oyun, yaşamın içinde başlamakta ve her dönemde değişerek sürmektedir. Oyun, çocuğun yaşadığı dünyayı ve çevresini anlamlandırması ve farkına varmasında çok önemli bir araçtır. Bundan dolayı önemini kaybetmeye başlayan geleneksel oyunların yeniden yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması ve dolayısıyla oyunla öğretim uygulaması önem taşımaktadır. Bu araştırmayla da ilkokulda oyunla öğretimin öğrencilerin kişilik özelliklerine yansımasını belirlemek amaçlanmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden temel nitel araştırma deseninde çalışılmıştır. Veri toplama aracı olarak da anket ve gözlem kullanılmıştır. Anket yoluyla öğrencilerin oyunları bilme durumları, oynama durumları ve oyunları öğrenme kaynaklarının neler olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin oyunlardaki kişilik özelliklerine ilişkin bilgiler ise gözlem yoluyla toplanmıştır. Araştırmayı 2022-2023 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Sancaktepe ilçe milli eğitim müdürlüğüne bağlı bir ilkokula devam eden 40 tane 3. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre, geleneksel ve modern çocuk oyunlarının öğrencilerin kişilik özellikleri üzerinde olumlu yansımaları olduğu, bazı kişilik özelliklerinin daha çok geleneksel oyunlardan, bazı kişilik özelliklerin ise modern oyunlardan etkilendiği görülmüştür. Oyunların bilinirlik seviyelerinde de artış olmuştur. Oyunlar ders kazanımlarına uyarlanarak işlenmiş ve böylece öğrencilerin derse karşı ilgilerinin de arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The game, which is a practice that humanity has been continuing since its very beginning, begins in life and continues by changing in every period. Play is a very important tool for the child to make sense of and become aware of the world she/he lives in and her/his environment. For this reason, it is important to re-live traditional games, which have begun to lose their importance, to transfer them to future generations, and therefore to teach with games. With this research, it is aimed to determine the reflection of the teaching with games in primary school on the personality traits of the students. In this research, the basic qualitative research design, which is one of the qualitative research methods, was studied. Questionnaire and observation were used as data collection tools. By means of the questionnaire, it was determined that the students' knowledge of the games, their playing situations and the sources of learning the games were determined. Information about the personality traits of the students in the games was collected through observation. The research consists of 40 3rd grade students attending a primary school affiliated to the Sancaktepe district national education directorate of Istanbul in the 2022-2023 academic year. According to the results, it has been seen that traditional and modern children's games have positive reflections on the personality traits of students, some personality traits are more influenced by traditional games, and some personality traits are affected by modern games. There has also been an increase in the awareness levels of the games. The games were processed by adapting to the course outcomes, and it was seen that the students' interest in the course increased.