Stratejik liderlik algısı ve lider üye etkileşiminin kariyer stresi ile ilişkisi
The relationship of strategic leadership perception and leader member interaction with career stress
- Tez No: 814712
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE TASA, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE ÖZKILIÇCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Liderlik, Lider Üye Etkileşimi, Örgüt, Kariyer Stresi, Strategic Leadership, Leader Member Interaction, Organization, Career Uncertainty
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın konusu, çalışanların stratejik liderlik algısı ve lider üye etkileşiminin kariyer stresiyle olan ilişkisini araştırmaktır. Bu konunun amacı, örgüt çalışanların liderliyle kurdukları etkileşimin ve stratejik liderlerin çalışanlar tarafından nasıl algılandığının, çalışanların kariyer belirlerken yaşadığı kariyer stresiyle ilişkisini tespit etmektir. Çalışmanın evreni İstanbul'daki özel sektörde çalışan beyaz yaka çalışanlardan oluşmaktadır. İlgili evrenden stratejik liderlik, kariyer stresi ve lider üye etkileşimi ölçekleri kullanılarak kolayda örnekleme yoluyla 305 beyaz yaka katılımcıdan veri toplanmıştır. Gerçekleştirilen istatiksel analizler sonucunda; çalışanların Stratejik Liderlik Algısı, Kariyer Stresi ve Lider Üye Etkileşimi arasında anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür. Ayrıca çalışanların lider üye etkileşimi ile kariyer stresi arasındaki ilişkide stratejik liderlik algısının aracılık rolü olduğu bulunmuştur. Bir diğer sonuç olarak erkek çalışanların kadın çalışanlara göre örgüt amaçlarına daha fazla katkı sağladığı, gelir düzeyi düşük olan çalışanların daha fazla kariyer stresi yaşadığı, bu çalışanların liderleri ile daha az etkileşim içinde oldukları ve liderlerini olumlu yönde algıladıkları tespit edilmiştir. Bu bulgular ışığında, çalışanların kariyer stresi düzeylerinin liderleri ile olan etkileşimi ile bağlantılı olduğu; gelir ve cinsiyet demografik değişkenlerinin çalışanların kariyer stresi ve lider üye etkileşimini farklılaştırdığı anlaşılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler, ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to investigate the relationship between employees' perception of strategic leadership and leader-member interaction with career stress. The aim of this topic is to determine the relationship between the interaction of the employees of the organization with the leadership and how the strategic leaders are perceived by the employees, with the career stress experienced by the employees while choosing a career. The universe of the study consists of white-collar employees working in the private sector in Istanbul. Data were collected from 305 white-collar participants through convenience sampling using strategic leadership, career stress and leader-member interaction scales from the relevant universe. As a result of the statistical analyzes carried out; It has been observed that there are significant relationships between the Strategic Leadership Perception, Career Stress and Leader Member Interaction of the employees. In addition, it has been found that the perception of strategic leadership has a mediating role in the relationship between leader member interaction and career stress. As another result, it has been determined that male employees contribute more to the goals of the organization than female employees, employees with low income levels experience more career stress, these employees interact less with their leaders and perceive their leaders in a positive way. In the light of these findings, it was found that the career stress levels of the employees were related to their interactions with their leaders; It has been understood that income and gender demographic variables differentiate employees' career stress and leader member interaction. The data obtained in the study were discussed in the light of the relevant literature.