Erişkin acil serviste çalışan hemşirelerin hasta agresyonu hakkında algıları, etkilenme durumları ve başa çıkma tutumlarının incelenmesi
Adult emergency service nurse's perceptions about patient aggression, impact status and coating attitudes
- Tez No: 814775
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLCAN KENDİRKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Agresyon, Erişkin Acil Servis, Hasta Agresyonu, Aggression, Adult Emergency Room, Patient Aggression
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma, erişkin acil serviste çalışan hemşirelerin hasta agresyonu hakkında algıları, etkilenme durumları ve başa çıkma tutumlarının incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Çalışma İstanbul Başakşehir Şehir Hastanesi Erişkin Acil Serviste aktif olarak çalışan 152 hemşire ile yapılmıştır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Agresyon (Saldırganlık) Algılamaları Ölçeği, Agresif ve Şiddet İçeren Davranışlardan Etkilenme Ölçeği, Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği COPE-R kullanılarak toplanmıştır. Bulguların yorumlanmasında frekans tabloları ve tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalamasının 27,17±2,33, acilde çalışma süresinin ortalama 2,7±1,4 yıl olduğu, %51,3'ünün kadın, %75,7'sinin bekar, %94,1'nin lisans mezunu olduğu ve %53,5'ünün çalıştığı kurumda agresyon yönetimine ilişkin hiçbir eğitim almadığını bildirdiği belirlenmiştir. Maruz kalınan sözel agresif davranış türlerine %59,9 oranında aşağılayıcı sözler, %55,9 oranında tehdit edici sözler, %44,1 oranında küfür cevabı verilirken hakaret, sitem gibi ifadeler de görülmüştür. Maruz kalınan fiziksel agresif davranış türlerinde %36,2 oranında itme, %17,8 oranında bir eşya ile saldırma, %16,4 oranında tekmeleme cevabı verilirken taciz davranışına da maruz kaldıklarını tespit edilmiştir. Hemşirelerin yaşları ile hasta ile ilişkinin bozulması arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=-0,175; p=0,031). Bu sonuçlar doğrultusunda; hemşirelerin agresyona maruz kalınması halinde izlenecek yollar ve prosedürler ilgili birimler tarafından açık ve net şekilde belirlenmelidir. Ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde olduğu gibi tüm acil servis hemşirelerine agresyon yönetimi eğitimi verilmeli ve agresyona karşı başa çıkma tutumları incelenmeli, böylece kendine güven, korku ile baş etme gibi açılardan kuvvetlenmeleri sağlanmalıdır. Kurumların acil servis hemşireleri için hasta agresyonundan etkilenme durumları açısından periyodik olarak görüşmeler sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was planned to examine the perceptions, affect status and coping attitudes of adult emergency nurses about patient aggression. The study was conducted with 152 nurses actively working in the Adult Emergency Service of Istanbul Başakşehir City Hospital. Data were collected using Personal Information Form, Aggression Perceptions Scale, Impact of Patient Aggression on Carers Scale and Coping Attitudes Evaluation Scale COPE-R. Frequency tables and descriptive statistics were used to interpret the findings. It was determined that the average age of the nurses participating in the study was 27.17±2.33, the average duration of work in the emergency department was 2.7±1.4 years, 51.3% were women, 75.7% were single, 94.1% had a bachelor's degree, and 53.5% reported that they had not received any training on aggression management at the institution where they worked. While the verbal aggressive behavior types that were exposed were 59.9% insulting words, 55.9% threatening words, 44.1% swearing, expressions such as insults and reproaches were also seen. It has been determined that in the physical aggressive behavior types they are exposed to, 36.2% of them are pushed, 17.8% of them are attacked with an object, and 16.4% of them are kicked, while they are also exposed to harassment. A significant negative correlation was found between the age of the nurses and the deterioration of the relationship with the patient (r=-0.175; p=0.031). In line with these results, the ways and procedures to be followed in case nurses are exposed to aggression should be clearly and clearly determined by the relevant units. As in mental and nervous diseases hospitals, all emergency department nurses should be given aggression management training and their coping attitudes towards aggression should be examined, thus ensuring that they strengthen in terms of self-confidence and coping with fear. Periodic interviews should be provided for emergency department nurses of institutions in terms of their exposure to patient aggression.