Otomotiv sektöründe yapılan projeler için proje yönetim metodolojisi karşılaştırması
Comparison of project management methodologies for projects in automotive industry
  1. Tez No: 814792
  2. Yazar: MERT ÇAĞLAR TURĞUT
  3. Danışmanlar: DR. İMREN ÖZTÜRK YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Industrial and Industrial Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Proje Yönetimi, Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP), Proje Yönetimi Metot Karşılaştırma, Otomotiv Sektörü, Project Management, Analytic Hierarchy Process, Project Management Method Comparison, Automotive Industry
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çalışma otomotiv sektöründe yürütülen projelerde kullanılan proje yönetim metotlarının kritik başarı faktörlerine göre karşılaştırılmasını amaçlamaktadır. Kritik başarı faktörlerinin tespit edilmesinde literatürde yapılan çalışmalar incelenmiş, konu uzmanı kişiler ile görüşmeler yapılarak 6 adet kritik başarı faktörleri kapsam, zaman, maliyet, proje takımı, organizasyon kültürü ve sürdürülebilirlik olarak belirlenmiştir. Tespit edilen kritik başarı faktörlerinin değerlendirilmesinde çok kriterli karar verme yöntemleri araştırılmıştır. Hiyerarşik yaklaşımı ile karmaşık problemlerin anlaşılmasının kolay olması, çoklu değerlendirme yapmaya uygun olması ve hiyerarşik modelin test imkanı sebebi ile Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) kullanılmıştır. Veri toplama sürecinde olarak anket metodu kullanılmıştır. Anket çalışması farklı ülkelerden, farklı işletmelerden ve farklı tecrübe seviyelerinden oluşan profesyoneller ile yapılmıştır. Başarı faktörlerinin ve proje yönetim metodolojilerinin ikili karşılaştırma matrisleri yardımı ile değerlendirmesi sonucunda çıkan sonuçlar analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre endüstriye uyabilecek proje yönetim yaklaşımı önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the comparison of project management methods used in projects carried out in the automotive sector according to critical success factors. To determine the critical success factors, studies in the literature were examined and 6 critical success factors were determined by interviewing with subject matter experts. These factors are scope, time, cost, project team, organizational culture, and sustainability. Multi-criteria decision-making methods were investigated for the identified critical success factors. Analytic hierarchy process (AHP) was used because it is easy to understand complex problems with its hierarchical approach, it is suitable for multiple evaluations, and it can test the hierarchical model. The survey method was chosen as the data collection method. Survey was conducted with professionals from different countries, different companies, and different level of experience. The results of the evaluation of success factors and project management methodologies with the help of 2-way comparison matrices are analyzed and appropriate project management methodologies are proposed.