Geleneksel Türk müziği çevreleri tarafından yayımlanan süreli yayınların modernleşme ve müzik bağlamında incelenmesi
The analysis of periodical publications published by traditional Turkish music circles in the context of modernisation and music
- Tez No: 814859
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE OYA LEVENDOĞLU, PROF. DR. CENK GÜRAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Modernleşme, Dergi, Geleneksel Türk Müziği, Music, Modernisation, Journal, Traditional Turkish Music
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de geleneksel Türk müziği çevrelerince yayımlanan müzik süreli yayınlarında, modernleşme sürecinin yansımalarını değerlendirmektir. Bu amaçla Harf İnkılâbı'nın gerçekleşmiş olduğu 1928 yılı başlangıç olarak seçilmiş ve bu tartışmaların tüm yönlerini içeren yazıların doygunluk seviyesine 1980'li yıllarda yayımlanan dergilerle ulaşması nedeniyle, 1982 yılında yayın hayatına başlayan Mızrap dergisi ile çalışma verilerinin toplanması sonlandırılmıştır. Bu kapsamda araştırma, 1947-1982 yılları arasında yayımlanan Türk Musikisi Dergisi, Musiki Mecmuası, Musiki ve Nota, Müzik ve Sanat, San'at ve Kültürde Kök, Mızrap ve Müzik Magazin dergileri olmak üzere toplam 7 müzik dergisi üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonunda, geleneksel Türk müziği çevrelerince yayımlanan müzik süreli yayınlarında, dönem etkin müzik insanlarının bu müzik türünün eğitim ve icrasından, radyo-TV yayınlarına kadar pek çok konuda görüş bildirdikleri tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra konuyu farklı bağlamlarda ele alan araştırmalarla da uyumluluk gösterdiği, geleneksel Türk müziğinin, Cumhuriyet'in 100. Yılında hâlâ 'tekerrür eden tarih' temsilciliğini muhafaza etmekte ve modernleşme sürecini tamamlayamamış olma vasfını sürdürdüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the reflections of the modernization process in music periodicals published by traditional Turkish music circles in Turkey. For this purpose, the year 1928, the year of the Alphabet Revolution, was chosen as the starting point, and since the saturation level of the articles covering all aspects of these discussions was reached with the magazines published in the 1980s, the collection of the study data was terminated with Mızrap magazine, which started its publication life in 1982. In this context, the research was conducted on a total of seven music magazines published between 1947 and 1982: Türk Musikisi Dergisi, Musiki Mecmuası, Musiki ve Nota, Müzik ve Sanat, San'at ve Kültürde Kök, Mızrap and Müzik Magazin. At the end of the research, it was determined that in music periodicals published by traditional Turkish music circles, influential music people of the period expressed their opinions on many issues ranging from the education and performance of this music genre to radio-TV broadcasts. In addition to this, it has been observed that traditional Turkish music still maintains the representation of 'history repeating itself' in the 100th anniversary of the Republic and continues to be unable to complete the modernization process, which is in line with the researches dealing with the subject in different contexts.