Milli Mücadele romanında iç cephe
The Interior front in the novels of Milli Mücadele
- Tez No: 81490
- Danışmanlar: PROF. DR. BİROL EMİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Interior Front, Millî Mücadele, National Forces known as“Kuvâ-yı Millîye, Independence, Liberty, Emancipation, Revolution, Interior Rebellions, Minorities, bandit, invasions, oppression by the enemy, people, officers, intellectuals, notables, religious community, women, children, reformation of the army, secret agents, the press, Istanbul, Government in Istanbul, Ankara, Government in Ankara, National Assembly, the Sultan, followers and the leading personalities known as ”ittihatçılar, aftermarth of the War, Symbol and Personality re-occuring as a "leit - motif
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1025
Özet
VI MİLLÎ MÜCADELE ROMANINDA İÇ CEPHE ÖZET Türk milleti 1918-1922 yıllan arasında tarihinin en çetin dönemlerinden birini yaşamıştır. Birinci Dünya Savaşı'ndan mağlûp çıkan Osmanlı İmparatorluğu, savaş sonrasında üzerine aç kurt iştahıyla gelen emperyalist devletlerin azgın tecavüz ve saldırılarına uğrar. Nihaî amacı Türk varlığını ortadan kaldırmak olan bu saldırılar, toplum hayatında derinden hissedilen büyük elem ve acıların yaşanmasına sebep olur. Fakat meselenin bir namus, izzetinefis ve varlık dâvası haline geldiğim fark eden Türk milleti, üzerindeki harp yorgunluğuna rağmen, silkinip yemden ayağa kalkar ve Mustafa Kemal'in liderliğinde Millî Mücadele'yi başlatır. İçine düşürüldüğü badireden, cam pahasına sürdürdüğü bu direniş sayesinde mucizevî bir zaferle çıkar. Bu tezde söz konusu Mütareke ve Millî Mücadele dönemlerini bütünüyle veya kısmen konu alan otuz dokuz roman incelenmiştir. Konu üzerinde önceden yapılmış çalışma sayısı azdır. 1922 - 1993 yıllan arasında yazılmış bu romanları incelerken sıcak savaşm arka plânım teşkil eden“iç cephe,, merkez olarak alınmıştır. Zira o yıllardaki tarihî olayların seyri itibariyle Türk millî mukadderatı açısından ”iç cephe,,,“dış cephe”den daha önemli hale gelmiştir. Bu hakikati zaman zaman kurtuluş hareketinin lider kadrosu da dile getirmiştir. Problemimiz bunun roman gerçeğine ne derecede dönüştürülebildiğidir. Bunun yamsıra eserler, ilk defa olarak, edebiyat estetiğinde varlık kategorileri adı verilen teoriye göre ve analyse descriptif (tasvirî tahlil) metoduna uygun olarak incelenmiştir. Anahtar Kelimeler :“îç cephe,,, ”Millî Mücadele,,,“Kuvâ-yı Millîye,,, ”istiklâl,,,“hürriyet,,, ”kurtuluş,,,“ihtilâl,,, ”iç isyanlar,,,“azınlıklar,,, ”çeteler,,,“işgaller,,, ”düşman zulmü,,,“halk,,, ”subaylar,,,“aydınlar,,, ”eşraf,,,“din adamlan,,, ”kadınlar,,,“çocuklar,,, ”ordu teşekkülü,,,“gizli teşkilâtlar,,, ”basın,,,“İstanbul,,, ”İstanbul hükümeti,,,“Ankara,,, ”Ankara hükümeti,,,“Meclis,,, ”padişah,,,“İttihatçılar,,, ”savaş sonrası,, ve bütün eserlerde bir leit motif gibi tekerrür eden sembol şahsiyet, bütün fikir ve meseleler üzerinde kendisini hissettiren "Mustafa Kemal Paşa,, anahtar kelimelerdir.
Özet (Çeviri)
vn The interior Front in the Novels of Millî Mücadele SUMMARY The Turkish Nation went through the hardest times of her history between the years of 1918 and 1922. The Ottoman Empire having lost the first World War was exposed to the invasion and attacks of the greedy Imperialist Nations acting as of a hungry wolf. Those attacks which consequently aimed at annihilating the Turkish Identity paved the way for greater and deeper social worries and sorrow. But the Turkish Nation which took it as a matter of honour and survival, despite her exhaustion aftermarth of the war, still struggled to stand up and started“Millî Mücadele,, under the Leadership of Mustafa Kemal. With her unyielding resistance, she survived her gruesome fate and miraculously became victorious. Thirty - nine novels, which partially or wholly covers the years of ”Millî Mücadele,, and Armistice have been studied in this thesis. There is a limited number of studies done before on the subject Examining those novels written between the years of 1922 and 1993, Interior Front which had then formed the background of the close - fighting has been the focus of the study. Regarding the course of historical events of that time, the Interior Front had always been more important than the exterior one for the Turkish Stronghold. That fact had often been emphasised by the leading body of the Emancipation Movement The problem is that to what extent could this be adapted to the reality in the novels? Besides, those novels have been studied for the first time according to the theory known as "presence categories,, in literary aesthetics and descriptive analysis.