Hizmet içi İngilizce öğretmenlerinin mesleki tükenmişlikleri ve başa çıkma stratejileri: İran ve Türkiye arasında karşılaştırmalı bir çalışma
Job burnout and coping strategies of in-service English language teachers: A comparative study between İran and Turkey
- Tez No: 814935
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERZAN ATAY, DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYİT AHMET ÇAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce Öğretmenleri, Öğretmen Tükenmişliği, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, English Teachers, Teachers Burnout, Maslach Burnout Inventory
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Tükenmişlik sendromu, öğretmenlik mesleğinde önemli bir rol oynamaktadır. Hayatının büyük bir kısmını çalışarak geçiren bir bireyin tükenmişlik sendromunu deneyimleme olasılığı bulunmaktadır. Bu çalışma, İran ve Türkiye'deki devlet okullarında görev yapan İngilizce öğretmenlerinin demografik değişkenlere dayalı olarak yaşadıkları tükenme düzeylerini ve tükenmeye neden olan etkenleri ve bu durumla nasıl başa çıktıklarını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmaya 30 İranlı ve 30 Türk İngilizce öğretmeni katılmıştır. Araştırma deseni olarak, karma yöntem araştırma deseni kullanılmıştır. Kişisel Bilgi Formu ile Maslach Tükenmişlik Envanteri (1981) ve yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Nicel veriler üzerinde frekans ve yüzde hesaplamaları SPSS 26 yazılım programıyla gerçekleştirilmiştir. Nitel verilerin analizi için içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. T-testi ve Anova analizleriyle desteklenen sonuçlar, cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, öğretim deneyimi, öğrenci sayısı, okul türü, pozisyon ve iş yükünün tükenme üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığını göstermiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme verilerinin detaylı incelenmesi ve analizi, öğrenciyle ilişkili faktörlerin diğer engellerden daha etkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışma ayrıca mesleki tükenmeyi önleme ve azaltma konusunda öneriler içermektedir.
Özet (Çeviri)
Burnout is a significant factor in the field of education. A person who spends the majority of his life working may possibly experience burnout. Job burnout is a prevalent occurrence within the teaching profession. The objective of this investigation was to ascertain the extent of burnout encountered by Iranian and Turkish in-service English teachers employed at public schools based on demographic variables, as well as to identify the reasons causing their exhaustion and how they deal with it. Thirty Iranian and thirty Turkish in-service EFL teachers participated in this research. Mixed-Methods research design was utilized as a research design. As data collection tools, the Maslach Burnout Inventory (1981), including personal information form and semi-structured interview were utilized. Using the SPSS 26 software program, frequency and percentage calculations were performed on the quantitative data. To support the quantitative data, content analysis was executed on the data qualitative analysis. The findings, which Anova and the T-test supported, demonstrated that gender, age, marital status, educational level, teaching experience, number of students, type of school, position, and workload did not significantly affect burnout. Detailed investigation and analysis of semi-structured interview data revealed that student-related factors outweighed other obstacles, and this study also included recommendations in terms of preventing and reducing burnout.