Molecular and immunological aspects of TH-17, 22 and T-REG in coronavirus (Covid-19) patients
Koronavirüs (Covid-19) hastalarında TH-17, 22 ve T-REG'in moleküler ve immünoloji̇k yönleri̇
  1. Tez No: 814937
  2. Yazar: MOHANAD HAYDER ABDULNABI ALMIHANYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORAL DÜZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Gen ifadesi, IL-17, IL-22, PCR, Sitokinler, COVID-19, Cytokines, Gene expression, IL-17, IL-22, PCR
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çalışmada örnekleri toplamak için 120 hasta birey (72 erkek, 48 kadın) ve aşılanmış 60 birey (37 erkek, 23 kadın) gruplandırıldı. Ayrıca kontrol grubunu 60 sağlıklı birey (30 erkek, 30 kadın) oluşturmaktaydı. IL-17 ortalama düzeyleri hastalarda (153.67 ± 13.91) ng/L iken aşılı grupta (114.57 ± 8.00) ng/L olarak kaydedildi ve bu sonuç sağlıklı kontrolde kaydedilen değer (91.82 ± 54.03) ng/L ile karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan anlamlıydı (P < 0.001). IL-22 ortalama değerleri hasta grubunda (505.03 ± 55.64) ng/L, aşılı grupta (372.07 ± 26.11) ng/L olarak kaydedildi. Bu sonuçlar, kontrol sağlıklı grubunda kaydedilene (181.16 ± 157.4) ng/L kıyasla istatistiksel olarak da oldukça anlamlıydı (P < 0.001). Foxp3 geni seviyesi COVID-19 hastalarında (3.08 ± 2.04) ve aşılanmış gruptaki bireylerde (2.23 ± 1.06) olarak belirlendi, bu değerler sağlıklı kontrolde kaydedilen değer (1.15 ± 0.53) ile karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan anlamlıydı (p ≤ 0.05). Hasta grubunda (10.855 ± 7.19) ve aşılı grupta (6.98 ± 2.14) olarak kaydedilen gen NFAT düzeyi, sağlıklı kontrol grubunda kaydedilen değer (1.24 ± 0.78) ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlıydı (p ≤ 0.05). Hasta grubunda kaydedilen AP-1 geni seviyesi (5.20 ± 3.83) iken aşılanmış grupta (3.61 ± 1.68) idi; bu, sağlıklı kontrol gurubu için elde edilen değer (1.07 ± 0.33) ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlıydı (p ≤ 0.05). IL-17 ve IL-22 seviyelerinin hastalarda ve aşılanmış bireylerde sağlıklı kontrol grubuna kıyasla yükselmiş olduğu ve gen ekspresyon seviyelerinde önemli farklılıkların bulunduğu gözlemlendi. 2023, 77 sayfa
Özet (Çeviri)
120 patients (72 males, 48 females) and 60 vaccinated individuals (37 males, 23 females) were grouped to collect samples in the study. Moreover, there were 60 healthy persons (30 males, 30 females) as part of control group. IL-17 mean levels in patients recorded (153.67 ± 13.91) ng/L while in the vaccinated group were (114.57 ± 8.00) ng/L and this result was highly significant statistically P < 0.001 in comparison to the control healthy, which recorded (91.82 ± 54.03) ng/L. IL-22 mean levels in the patient recorded (505.03 ± 55.64) ng/L while in the vaccinated group were (372.07 ± 26.11) ng/L. These results also were highly significant statistically P < 0.001 in comparison to the control healthy that recorded (181.16 ± 157.4) ng/L. The level of gene Foxp3 (3.08 ± 2.04) in the COVID-19 patient and vaccinated group (2.23 ± 1.06) was statistically significant at p ≤ 0.05 compared with the healthy control, which was (1.15 ± 0.53). The level of gene NFAT recorded (10.855 ± 7.19) in the patient group and (6.98 ± 2.14) in the vaccinated group and that was statistically significant at p ≤ 0.05 compared with the healthy control, which was (1.24 ± 0.78). The level of gene AP-1 in the patient group was (5.20 ± 3.83) and (3.61 ± 1.68) in the vaccinated group, which was statistically significant at p ≤ 0.05 compared with the healthy control, which was (1.07 ± 0.33). Elevated levels of IL-17, 22 were observed in patients and vaccinated individuals compared to healthy controls, along with significant differences in the gene expression levels. 2023, 77 pages