Sağlık hizmetleri kalite yönetim süreçlerinde mobil teknololojinlerin önemine yönelik bir araştırma
A research on the importance of mobile technologies in healthcare quali̇ty management processes
  1. Tez No: 814955
  2. Yazar: TUĞBA ÇAKMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAY TOKSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlıkta Kalite, Dijital Sağlık, Mobil Uygulamalar, Mobil cihazlar, Health, Quality in Health, Digital Health, Mobile Applications, Mobile devices
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Mobil teknolojilerin 1900'lü yıllarda kullanılmaya başlanmasından itibaren, bu teknolojilerin birden fazla disiplinin kullandığı çeşitli tıbbi alanlara dahil edilebilinmesiyle, bu teknolojiler hayatın her alanında yer almaya ve büyük öneme sahip olmaya başlamışlardır(Ranson ve diğerleri 2007). Mobil cihazlar eski zamanlarla karşılaştırıldığında yüksek miktarlarda bilgi depolayabilmektedirler. İşletim sistemleri, karmaşık kullanıcı etkileşimlerini destekleyen uygulamalara izin vermekle birlikte, grafik yeterlilikleri sayesinde çok yönlülük sağlarken ve kullanıcıları arasında kolay iletişim sağlamaları anlamında çok kullanışlı ve kullanıcı dostu bir hale gelmiştir (Walton ve diğerleri, 2005). Amerika'da bu konuyla yapılmış olan birçok çalışma mobil teknolojinin benimsenmesi ve kullanımının inanılmaz hızlı bir şekilde artmakta olduğunu göstermiştir. Bu büyüme devam ederken, mobil teknolojinin sağlık hizmetleri üzerindeki etkisini dikkate almak önemlidir. Cep telefonu sahiplerinin yüzde 31'i sağlık hizmetleri bilgilerine erişmek için mobil cihazlarını kullandığını bildirmektedirler. Bu oran, iki yıl önce yüzde 17 yani bulunduğumuz yılın yarısı kadardır. Bu büyüme, farklı gruplar tarafından yönlendirilmektedir. Afrikalı Amerikalılar, 18-49 yaşları arasındaki insanlar ve üniversite mezunları mobil hizmetleri kullanma olasılığı en yüksek olan gruplardır. Yukarıda bahsi geçen çalışmalar ve bu tezin konusu üzerine yapılan anketler göstermiştir ki mobil sistemlerin kullanıldığı sağlık sektörü çok hızlı bir büyüme sağlamaktadır. Yaptığımız tez çalışması, bu yükselişin sağlık sektöründe nasıl gerçekleştiğini gözler önüne seren bir anket çalışmasıyla konunun ülkemizdeki boyutunu gözler önüne sermektedir. Yapılan anket sonucunda yaşın, gelir seviyesinin ve mesleki deneyimin mobil kullanım oranlarında önemli bir yere sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the beginning of the use of mobile technologies in the early 1990s, these technologies have taken place in all areas of life and have a great importance as they can be included in various medical fields used by more than one discipline (Ranson et al. 2007).Compared to old times, mobile devices can store large amounts of information.Operating systems have become very useful and user-friendly in the sense that they allow applications that support complex user interactions, while providing versatility thanks to their graphical capability and easy communication between their users (Walton et al., 2005).Many studies on this subject in the United States have shown that the application and the of mobile technology in healtcare is increasing at an incredible rate.As this growth continues, it is important to consider the impact of mobile technology on healthcare. 31 percent of mobile phone owners report using their mobile devices to access healthcare information. Two years ago this rate was only 17 percent,which is equal to half rate of the precent year. This growth is driven by different groups. African Americans, people between the ages of 18-49 and university graduates are the groups most likely to use mobile services. The studies mentioned above and the studies done on this thesis have shown that the health sector where mobile systems are used achieve a very rapid growth.This study shows the extent of the issue in our country with a survey study that will reveal how this rise is in the health sector. As a result of the survey, it was revealed that age, income level and professional experience of the users have a great impact on the usage of mobile applications.