Covıd-19 pandemisinin ekonomik etkileri
Economic effects of the covid-19 pandemic
  1. Tez No: 815089
  2. Yazar: TUĞBA GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEK ASLI CİNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Ekonomi, Koronavirüs, Pandemi, Covid-19, Economy, Coronavirus, Pandemic
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Covid-19, Aralık 2019'da Çin'de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılarak pandemi haline gelen bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın bulaşıcılık özelliği, dünya genelinde hayatın her alanını temelden etkilemiş, pek çok değişikliğe sebep olmuştur. İnsanların sosyal yaşamları kısıtlanmış, eğitim ve çalışma hayatı da online ortama taşınmıştır. Bütün bu değişiklikler elbette pek çok ekonomik değişime eşlik etmiştir. Covid-19'un ekonomi üzerinde yarattığı etkiler çok sayıda çalışmaya konu olmuştur, oldukça güncel bir konu olmasına rağmen sayısız araştırmada ele alınmıştır. Bu çalışma Covid-19'un ekonomik etkilerini değerlendiren araştırmaların incelenmesi, dünya genelinde söz konusu etkiler kapsamında uygulanan politikaların değerlendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, pandemi kavramı ve Covid-19 genel olarak değerlendirilmiştir. Pandeminin tanımı, bir salgının pandemi sayılma kriterleri, geçmişten günümüze pandemilere genel bakış, Covid-19'un ortaya çıkışı ve Türkiye'de yayılması, Covid-19'un toplumsal, ekonomik ve siyasi etkileri genel çerçevede ele alınmıştır. İkinci bölümde, pandeminin ekonomik etkileri detaylı biçimde ele alınmıştır. Öncelikle daha önce yapılan yurt içi ve yurt dışı çalışmalara yer verilmiştir. Ardından pandeminin gelir dağılımı, istihdam, işgücü, devlet bütçeleri, e-ticaret, dış ticaret ve yatırımlar üzerindeki etkileri incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Covid-19 pandemisinin ekonomik etkileri kapsamında dünya genelinde, Amerika Birleşik Devletleri'nde, Avrupa Birliği ülkelerinde, Ortadoğu ülkelerinde, Afrika ülkelerinde ve Türkiye'de alınan önlemler açıklanarak, çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Covid-19 is an infectious disease that emerged in China in December 2019 and soon spread to the whole world and became a pandemic. Contagious nature of this disease has fundamentally affected everyone's lives in many ways and caused various changes throughout the whole world. People's social lives have been restricted, and their education and business life have switched to being online. All of these changes, of course, accompanied many economic changes. The effects of Covid-19 on the economy have been addressed in numerous studies even though it is quite a new topic. This study has been prepared in order to examine the researches evaluating the economic effects of Covid-19 and to evaluate the policies implemented within the scope of these effects around the world. This study consists of three chapters. In the first chapter, the concept of pandemic and Covid-19 were evaluated in general. The definition of a pandemic, the criteria for an epidemic to be considered a pandemic, an overview of pandemics from past to present, the emergence of Covid-19 and its spread in Turkey, the social, economic and political effects of Covid-19 are discussed in a general framework. In the second chapter, economic effects of the pandemic were discussed in detail. Previous domestic and foreign literature were reviewed in the first place. Then, effects of the pandemic on income distribution, employment, labor force, state budgets, e-commerce, foreign trade and investments were examined. In the third chapter, the study is completed by explaining the measures taken in the world, in the United States of America, in the European Union countries, in the Middle East countries, in African countries and in Turkey, within the scope of the economic effects of the Covid-19 pandemic.