Hiperkapnik kronik obstrüktif akciğer hastalarındanon-invazif mekanik ventilasyonun serum leptin düzeyi üzerindeki etkisi
Effect of non-invasive mechanical ventilation on serum leptin level in patients with hypercapnic chronic obstructive pulmonary disease
- Tez No: 815142
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. SALİH ZEKİ GÜÇLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: arteriyel kan gazı, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, leptin, non-invazif mekanik ventilasyon, vücut kitle indeksi, arterial blood gases, body mass index, chronic obstructive pulmonary disease, leptin, non-invasive mechanical ventilation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Göğüs Hastalıkları Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 23
Özet
Amaç: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) alevlenmesi sırasında plazma leptin konsantrasyonunun çeşitli nedenlerle yükseldiği bildirilmiştir. Çalışmada, KOAH'a bağlı akut hiper- kapnik solunum yetmezliğinde, non-invazif pozitif basınçlı mekanik ventilasyon (NİMV) tedavisinin, erken dönemde serum leptin ve diğer kan testleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Alevlenme ve solunum yetmezliği nedeniyle yoğun bakım ünitesinde tedavisi yapılan KOAH'lı hastalardan, NİMV tedavisi uygulananlar çalışmaya alındı. Hastaların tedavi öncesi ve sonrasında serum leptin, arteriyel kan gazı ve biyo- kimyasal parametreleri ölçüldü. Bulgular: Yaş ortalaması 64.8 yıl olan, 39'u erkek (%81.3), 9'u kadın (%18.8) olmak üzere, toplam 48 hasta çalışmaya alındı. NİMV tedavisi ile arteriyel kan gazı parametreleri düzelirken, serum leptin düzeyi, NİMV başlamadan önce 9.332±17.9 ng/mL, tedavinin 4. saatinde 9.037±18.4 ng/mL ve tedavinin 72. saatin- de 8.907±14.9 ng/mL olarak ölçüldü (p=0.600). NİMV tedavisi- nin 72. saatinde açlık kan şekeri, alanin aminotransferaz, aspar- tat aminotransferaz ve C-reaktif protein düzeyleri anlamlı şekil- de daha düşüktü. Diğer serum parametrelerinde değişiklik izlenmedi. Sonuç: Hiperkapnik solunum yetmezliği olan KOAH hastalarında serum leptin düzeyi, vücut kitle indeksinden bağımsız olarak yükselmektedir. Serum leptin düzeyi, NİMV tedavisinin erken döneminde değişiklik göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: It was reported that serum leptin increases during exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) by various mechanisms. In the study, the aim was to assess the earlier effect of non-invasive positive pressure mechanical ventilation (NIMV) on serum leptin and other blood tests in patients with acute hypercapnic respiratory failure related to COPD. Material and methods: Of the patients who were being treated for exacerbation of COPD and respiratory failure at Intensive Care Unit, the ones having NIMV were included in the study. Serum leptin, arterial blood gases and biochemical parameters were measured before and after the treatment. Results: A total of 48 patients - 39 male (81.3%) and 9 female (18.8%) - with a mean age of 64.8 years were included in the study. As the parameters of arterial blood gases getting better, the mean serum leptin was 9.332±17.9 ng/mL before initiation of NIMV, was 9.037±18.4 ng/mL at the 4th hour of NIMV and was 8.907±14.9 ng/mL at the 72nd hour of NIMV (p=0.600). Glucose, alanine amino-transferase, aspartat amino and C-reactive protein were significantly lower at the 72nd hour of NIMV. There was no difference for other serum parameters. Conclusion: Serum leptin level increases, independent of the body mass index, in COPD patients with hypercapnic respiratory failure. Serum leptin does not change in the earlier period of NIMV treatment.