Akut hiperkapnik solunum yetmezliği ile başvuran KOAH tanılı hastaların hastane içi ve 90 günlük mortalite değerlendirilmesinde NIVO (Non-Invasive Ventilation Outcomes) skoru ile DECAF ve BAP-65 skorlarının karşılaştırılması
Comparison of NIVO(Non-Invasive Ventilation Outcomes) score with DECAF and BAP-65 scores in the evaluation of in hospital and 90 day mortality in patients diagnosed with COPD who presented with acute hypercapnic respiratory failure
- Tez No: 988912
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ŞENYİĞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, Mortalite, Prognostik Skor, Noninvaziv Mekanik Ventilasyon (NIV), NIVO, COPD, Mortality, Prognostic Score, Noninvasive Ventilation (NIV), NIVO
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), dünya genelinde yüksek morbidite ve mortaliteye neden olan, tekrarlayan alevlenmelerle seyreden ve özellikle akut hiperkapnik solunum yetmezliği geliştiğinde ölüm riskini belirgin şekilde artıran önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu hastalarda erken dönemde mortalite riskini öngörmek, uygun tedavi stratejilerinin zamanında uygulanması ve yoğun bakım gereksiniminin doğru planlanması açısından büyük klinik önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, akut hiperkapnik solunum yetmezliği ile başvuran KOAH hastalarında NIVO (Non-Invasive Ventilation Outcomes) skorunun, DECAF ve BAP-65 skorlarıyla karşılaştırılarak hastane içi ve 90 günlük mortaliteyi öngörmedeki prognostik doğruluğunu değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışma, prospektif, tanımlayıcı ve analitik bir araştırma olarak 01 Mart 2024–01 Ocak 2025 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları 2. ve 3. basamak Yoğun Bakım Ünitelerinde yürütülmüştür. KOAH tanısı olan ve akut hiperkapnik solunum yetmezliği nedeniyle NIV tedavisi uygulanan 100 hasta çalışmaya dâhil edilmiştir. Hastaların demografik, klinik, laboratuvar ve radyolojik verileri kaydedilerek NIVO, M-NIVO, DECAF ve BAP-65 skorları hesaplanmıştır. Veriler SPSS 27.0 programında analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 69,6±10,0 yıl, %57'si erkek, %79'unda en az bir komorbid hastalık ve %40'ında COVID-19 öyküsü mevcuttu. Hastaların %69'u aktif sigara içicisiydi. Olguların %90'ı GOLD Grup E kategorisinde yer alırken, %52'si yoğun bakımda, %48'i ara YBÜ'de izlenmiştir. Hastane içi mortalite oranı %23, 90 günlük mortalite oranı %36 olarak belirlenmiştir. Mortalite gelişen olgularda pH (p<0,001) ve SpO₂ (p<0,001) düzeyleri anlamlı biçimde düşük; BUN (p=0,001), kreatinin (p=0,008) ve WBC (p=0,022) düzeyleri yüksek saptanmıştır. Ayrıca albümin (p=0,012) düzeyi mortalite grubunda belirgin düşük bulunmuştur. AF varlığı (p=0,010), YBÜ'de yatış (p<0,001) ve entübasyon gereksinimi (p<0,001) mortaliteyle güçlü ilişki göstermiştir. Prognostik skorların karşılaştırılmasında, NIVO, M-NIVO ve DECAF skorları mortaliteyle anlamlı ilişki göstermiş (p<0,001), BAP-65 ise anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). ROC analizine göre, M-NIVO en yüksek ayırt ediciliğe sahip skor olup, hastane içi mortalite için AUC=0,923, 90 günlük mortalite için AUC=0,938 olarak hesaplanmıştır. NIVO skorunun AUC değerleri sırasıyla 0,885 ve 0,880, DECAF skorunun ise 0,751 ve 0,686 bulunmuştur. BAP-65 skoru düşük öngörü gücüne sahip olup anlamlılık göstermemiştir. Sonuç: Akut hiperkapnik solunum yetmezliğiyle başvuran KOAH hastalarında, M-NIVO ve NIVO skorlarının hem hastane içi hem de 90 günlük mortaliteyi öngörmede DECAF ve BAP-65 skorlarına kıyasla en yüksek prognostik doğruluğa sahip olduğu gösterilmiştir. Bu skorların klinik süreçlere entegrasyonu, yüksek riskli hastaların erken tanımlanmasını ve uygun tedavinin zamanında uygulanmasını kolaylaştırabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is a major global public health problem characterized by high morbidity and mortality, recurrent exacerbations, and a markedly increased risk of death, particularly when acute hypercapnic respiratory failure develops. Early prediction of mortality risk in these patients is crucial for timely implementation of appropriate therapeutic strategies and accurate planning of intensive care requirements. The aim of this study was to evaluate the prognostic accuracy of the NIVO (Non-Invasive Ventilation Outcomes) score, compared with DECAF and BAP-65 scores, in predicting in-hospital and 90-day mortality among COPD patients admitted with acute hypercapnic respiratory failure. Materials and Methods: This prospective, descriptive, and analytical study was conducted between March 1, 2024, and January 1, 2025, in the 2nd and 3rd level Intensive Care Units of Dicle University Faculty of Medicine, Department of Pulmonology. A total of 100 patients diagnosed with COPD and receiving non-invasive ventilation (NIV) due to acute hypercapnic respiratory failure were included. Demographic, clinical, laboratory, and radiological data were collected, and NIVO, M-NIVO, DECAF, and BAP-65 scores were calculated for each patient. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 27.0. Results: The mean age of the study population was 69.6 ± 10.0 years; 57% were male, 79% had at least one comorbidity, and 40% had a history of COVID-19. Sixty-nine percent of patients were active smokers. According to the GOLD classification, 90% were categorized as Group E, with 52% monitored in the ICU and 48% in the intermediate unit. The in-hospital mortality rate was 23%, and the 90-day mortality rate was 36%. In patients who died, pH (p<0.001) and SpO₂ (p<0.001) levels were significantly lower, while BUN (p=0.001), creatinine (p=0.008), and WBC (p=0.022) levels were higher. Albumin levels were notably lower in the mortality group (p=0.012). Atrial fibrillation (p=0.010), ICU admission (p<0.001), and intubation requirement (p<0.001) were strongly associated with mortality. Among prognostic scores, NIVO, M-NIVO, and DECAF were significantly correlated with mortality (p<0.001), whereas BAP-65 was not (p>0.05). ROC analysis identified M-NIVO as the most discriminative model, with AUC=0.923 for in-hospital and AUC=0.938 for 90-day mortality. Corresponding AUC values for NIVO were 0.885 and 0.880, and for DECAF, 0.751 and 0.686. BAP-65 showed low predictive power and lacked statistical significance. Conclusion: In COPD patients presenting with acute hypercapnic respiratory failure, M-NIVO and NIVO scores demonstrated superior prognostic accuracy compared to DECAF and BAP-65 in predicting both in-hospital and 90-day mortality. Integrating these scores into clinical workflows may facilitate early identification of high-risk patients and enable timely, targeted management strategies.