Hiperkapnik solunum yetmezliği ile başvuran hastalarda kronik obstrüktif akciğer hastalığı ile obezite hipoventilasyon sendromu ayırıcı tanısının yapılması ve klinik seyrin değerlendirilmesi
Investigation of differences in laboratory and clinical findings and evaluation of the clinical course in patients with hypercapnic respiratory failure due to obesity hypoventilation syndrome and chronic obstructive pulmonary disease
- Tez No: 756563
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hiperkapni, KOAH, Obezite Hipoventilasyon Sendromu, Hypercapnia, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Obesity Hypoventilation Syndrome
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Hiperkapnik solunum yetmezliği ile başvuran hastalarda kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve obezite hipoventilasyon sendromu (OHS) ayırıcı tanısı için klinik ve laboratuvar farklılıkları saptamak. Yöntem: 2020-2022 yılları arasında hastanemize hiperkapnik solunum yetmezliği ile başvuran en az beş gün yatarak tedavi gören 48 KOAH ve 48 OHS tanılı olmak üzere 96 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların klinik bulguları ve laboratuvar parametreleri yatışta birbiriyle karşılaştırıldı. Uyku Apne riskini değerlendirmek için STOP-BANG ve Berlin Uyku Anketi kullanıldı. Dispne Modifiye Borg skalası ile değerlendirildi. Takipte ise grup klinik ve kan gazı parametrelerindeki düzelme değerlendirildi. Bulgular: OHS olan hastalarda bel çevresi ve VKİ daha yüksek, pulmoner hipertansiyon, hipertrigliseridemi, metabolik sendrom sıklığı daha fazla, bronş obstrüksiyon bulguları daha az idi. Uyku apne riski OHS grubunda daha yüksek idi. OHS tanısıyla yatan hastaların dispne skoru hem yatışta hem de beşinci günde de daha fazlaydı. Her iki grupta takipte klinik şikayetlerde ve kan gazı değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı düzelme olmakla birlikte KOAH grubunun aksine OHS olan hastalarda hiperkapnide istatistiksel olarak anlamlı düzelme saptanamadı. Sonuç: Klinik tabloların benzerliği nedeniyle hiperkapnik solunum yetmezliği ile başvuran OHS'li hastalar yanlışlıkla KOAH tanısı alabilmektedir. Vücut kitle indeksi yüksek, uyku apne riski artmış ve obstrüksiyon fizik muayene bulgusu olmayan hastalarda OHS olabileceği akla gelmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine clinical and laboratory differences for the differential diagnosis of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) and obesity hypoventilation syndrome (OHS) in patients presenting with hypercapnic respiratory failure. Methods: Between 2020-2022, 96 patients, 48 with COPD and 48 OHS, who were admitted to our hospital with hypercapnic respiratory failure and were hospitalized for at least five days, were included in the study. The clinical findings and laboratory parameters of the patients were compared with each other at admission. The STOP-BANG and Berlin Sleep Questionnaire were used to assess the risk of Sleep Apnea. Dyspnea was assessed with the Modified Borg scale. In the follow-up, the improvement in the clinical and blood gas parameters of the group was evaluated. Results: In patients with OHS, waist circumference and BMI were higher, pulmonary hypertension, hypertriglyceridemia, metabolic syndrome were more frequent, and bronchial obstruction findings were less. The risk of sleep apnea was higher in the OHS group. The dyspnea score of patients hospitalized with the diagnosis of OHS was higher both at admission and on the fifth day. Although there was a statistically significant improvement in clinical complaints and blood gas values in the follow-up in both groups, no statistically significant improvement was found in hypercapnia in patients with OHS, unlike the COPD group. Conclusion: OHS patients presenting with hypercapnic respiratory failure may be mistakenly diagnosed with COPD due to the similarity of clinical presentations. OHS should be considered in patients with a high body mass index, an increased risk of sleep apnea, and no physical examination findings of obstruction.