Hiperkapnik solunum yetmezliği bulunan kronik obstrüktif akciğer hastalığı alevlenmesinde yüksek akım oksijen tedavisinin etkinliği
The efficacy of high flow oxygen treatment in chronic obstructive pulmonary disease exacerbation with hypercapnic respiratory failure
  1. Tez No: 624132
  2. Yazar: BARIŞ GÜNDAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, İlk ve Acil Yardım, Chest Diseases, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, Semptom alevlenmesi, Yüksek akım oksijen tedavisi, Hiperkapni, Nazal akış oksijen tedavisi, COPD, Symptom exacerbation, High flow oxygen treatment, Hypercapnia, Nasal oxygen treatment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH), günümüzde tüm dünyada önemi giderek artan sağlık ve sosyoekonomik sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Artan bu ekonomik yük hastalığın, korunma ve tedavinin önemini bir kat daha arttırmaktadır. KOAH alevlenmesinde tedavinin temelini oksijen uygulaması oluşturmaktadır. Hiperkapninin eşlik ettiği KOAH, invaziv mekanik ventilasyon desteği gerektiren, en fazla yoğun bakım ihtiyacına yol açan ve hastaların entübasyona gidişini arttıran durumdur. Bizim bu çalışmamızdaki amacımız; hiperkapnik KOAH alevlenmesinde yüksek akım oksijen tedavisi ile hiperkapninin etkin bir şekilde tedavisini sağlamak, hastaların ileri havayolu ihtiyacını ve yoğun bakım yatış gereksiniminin önüne geçmek ve nazal oksijen tedavisi ile etkinliğini karşılaştırmaktır. Çalışmamıza KOAH tanısı olan ve hastaneye başvuru anında hiperkapni tespit edilen 100 KOAH alevlenme hastası dahil edildi. Yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak eşit iki gruba ayrıldı. Hasta grubuna tedavi olarak 1 saat süreyle yüksek akım oksijen, kontrol grubuna da 1 saat süreyle nazal akım oksijen tedavisi verildi. Hastalardan geliş ve tedavi sonrası arteriyel kan gazı örneği alındı. Nabız, solunum sayısı ve pH, SpO2, PaO2, PaCO2, HCO3-, laktat düzeylerindeki değişimler incelendi. Çalışmamız sonrasında pH, PaCO2, HCO3-, laktat ve solunum sayısı fark değerlerindeki değişimler yönünden gruplar arası farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Yüksek akım oksijen tedavisi PCO2, HCO3-, laktat değerlerini ve solunum sayısını düşürmede, pH'ı arttırarak asidozu düzeltmede nazal akım oksijen tedavisinden daha etkin bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is an increasingly important health disease which also causes socioeconomic problems in the world. This increasing economic burden increases the importance of disease, prevention and treatment. Our aim in this study is to provide effective treatment of hypercapnia with high flow oxygen therapy in exacerbation of hypercapnic COPD, to prevent the need for advanced airway and intensive care hospitalization of patients and to compare its efficacy with nasal oxygen therapy. Oxygen administration is the mainstay of treatment in COPD exacerbations. COPD associated with hypercapnia is the mostly condition leading to the greatest need for intensive care unit, patient's intubation and requiring invasive mechanical ventilation support. The study included 100 diagnosed COPD exacerbations patients with hypercapnia at admission. They were divided into two equal groups regardless of age and gender. High flow oxygen was given to the patient group for 1 hour and nasal flow oxygen therapy was given to the control group for 1 hour. Arterial blood gas samples were taken from the patients after arrival and treatment. Pulse, respiration rate and changes in pH, SpO2, PaO2, PaCO2, HCO3-, lactate levels were examined. The results of our study determined that pH, PaCO2, HCO3-, lactate and respiratory rate difference values between groups were statistically significant. High flow oxygen therapy was found to be more effective in reducing PaCO2, HCO3-, lactate values and respiration rate, and in correcting acidosis by increasing pH than nasal flow oxygen therapy.