Matematik öğretmen adaylarının geogebra ile desteklenmiş sorgulama temelli öğretim ortamlarında simetri-öteleme-dönme kavramlarına dair bilgilerinin incelenmesi
An examination of pre-service mathematics teacher's knowledge of symmetry-translation-rotational concepts in inguiry-based learning environments supported by geogebra
- Tez No: 815217
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE YİĞİT KOYUNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Simetri-Öteleme-Dönme, Toulmin Argümantasyon Modeli, GeoGebra, Sorgulama Temelli Öğretim, Symmetry-Translation-Rotation, Toulmin Argumentation Model, GeoGebra, Inquiry-Based Teaching
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, lise matematik öğretmeni adaylarının GeoGebra ile desteklenmiş sorgulama temelli öğretim ortamlarında simetri-öteleme-dönme kavramlarına dair bilgilerin incelenmesidir. Bu bağlamda, lise matematik öğretmen adaylarının öteleme-simetri-dönme ile ilgili ön bilgileri ve araştırma sırasında ifade etmiş olduğu argümanlarının değişimleri araştırılmıştır. Toulmin argümantasyon şeması bu çalışmanın kavramsal temelini oluşturmaktadır. Bu çalışma nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması ile desenlenmiştir. Çalışmanın katılımcıları, ortaöğretim matematik öğretmenliğinde öğrenim görmekte olan 5 matematik öğretmeni adayıdır. Araştırmada ortaya çıkan argümanların derinlemesine ve detaylı incelenmesi hedeflendiği için katılımcılar amaçlı örneklem yöntemine göre belirlenmiştir. Araştırmada ilk olarak öteleme-simetri-dönme kavramları ile ilgili dinamik matematik yazılımı olan GeoGebra da sorgulamaya yönelik etkinlikler tasarlanmış ve bu etkinlikler kapsamında görüşmeler yapılarak öğretmen adaylarının sunmuş olduğu argümanlar incelenmiştir. Beş oturumdan oluşan araştırma sürecindeki video kayıtları ve katılımcıların etkinliklere verdikleri yanıtları içeren cevap kağıtları araştırmanın veri grubunu oluşturmaktadır. Araştırmada toplanan video kayıtları video metodolojisi ile cevap kağıtları ise doküman analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Bu çalışmada, öğretmen adaylarının etkinliklerin çözümünün tartışılması sürecinde Toulmin argümantasyon şemasında yer alan bileşenlerden en çok iddia eyleminde bulundukları görülmüştür. İddia bileşeninden sonra sırasıyla veri, gerekçe, destekleyici ve çürütücü bileşenleri kullanılmış ve en az kullanılan bileşen ise niceleyiciler olmuştur. Bu çalışmada argümantasyonun öğretmen adaylarının öteleme-simetri-dönme ile ilgili var olan bilgilerini de geliştirmede olumlu etki ettiği görülmüştür. Etkinliklerim çözümünde ve çözümlerin tartışılma sürecinde öğretmen adayları GeoGebrayı geometrik şekillerin çiziminde ve hareket ettirilmesinde aktif olarak kullanarak kavramlar ile ilgili görüşlerini ifade etmişlerdir. Adayların kavramlar ile ilgili düşüncelerini rahatlıkla ifade ederek argümanlar oluşturabildiği belirlenmiştir. Dolayısıyla, öğrenme ortamlarının öğrenenlerin etkileşimine açık olacak şekilde düzenlendiğinde ve sorgulama temelli öğretim yöntemine benimsendiğinde matematik eğitiminin kalitesinin artacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the pre-service secondary mathematics teachers' knowledge of the concepts of symmetry-translation-rotation concepts in inquiry-based teaching environments supported by GeoGebra. In this context, pre- service mathematics teachers' existing knowledge of translation-symmetry- rotational concepts and the changes in the arguments revealed during the research were investigated. The Toulmin argumentation scheme was chosen as the the conceptual framework of this study. A case study, which is one of the qualitative research methods, was used to design the study. The participants of the study are 5 pre-service secondary mathematics teachers. Since it was aimed to examine the arguments in the research in depth and in detail, the participants were identifed using the purposive sampling method. In the research, firstly, inquiry activities related to the concepts of translation-symmetry-rotation concepts were designed. And the arguments presented by the pre-service teachers were examined. The video records of the discussion sessions (5-sessions) and pre-service teachers' answer sheets constituted the data of the research. In the research, the video recordings were analyzed with the video methodology and the answer sheets were analyzed using the document analysis method. In this study, it was found that the pre-service teachers mostly claimed during the implementation process. After the claim component, data, justification, supporting and rebuttal components were used, respectively, and the least used component was quantifiers. The results of this study showed that argumentation process was supported the pre-service teachers' knowledge about translation-symmetry-rotation concepts. Pre-service teachers revealed their thoughts about the concepts by actively using GeoGebra in drawing and moving geometric shapes. It is thought that the quality of mathematics education would be increased when the candidates the learning environements supported by the argumentation was created; it could also allowed the learners to interact with each other and inquiry- based teaching method is adopted.