Sağlık çalışanlarında tükenmişlik ile iş yaşam dengeleri arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigating the relationship between burnout and work life balance in healthcare workers
  1. Tez No: 815295
  2. Yazar: OSMAN DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERKAY EKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Personeli, Tükenmişlik, İş Yaşam Dengesi, Health Personnel, Burnout, Work Life Balance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın genel amacı, sağlık çalışanlarında tükenmişlik ile iş yaşam dengesi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu araştırmada yöntem olarak betimsel yöntem ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma evrenini Ankara'da bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin hemşire ve sağlık memuru olarak çalışan sağlık personeli oluşturmaktadır. Kolayda örnekleme yaklaşımı kullanılarak, çalışmada ulaşılan toplam sağlık çalışanı sayısı 367 olmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve İş-Yaşam Dengesi Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizi gerçekleştirilmişinde SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Araştırmada yapılan Pearson korelasyon analizi sonuçlarına göre: İş yaşam uyumu alt boyutu ile duygusal tükenme ve duyarsızlaşma alt boyutları arasında çok zayıf negatif bir ilişki, kişisel başarı alt boyutu ile ise zayıf negatif bir ilişki olduğu görülmüştür. Bu durumda, iş ve yaşam uyumu seviyesi yükseldikçe duyarsızlaşma ve kişisel başarı düzeyleri azalmaktadır. Benzer şekilde, yaşamı ihmal etme alt boyutu ile duygusal tükenme arasında orta düzeyde negatif bir ilişki, duyarsızlaşma alt boyutu ile zayıf düzeyde negatif bir ilişki ve kişisel başarı alt boyutu ile çok zayıf düzeyde pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Kendine zaman ayırma alt boyutu ile duygusal tükenme arasında orta düzeyde negatif bir ilişki, duyarsızlaşma alt boyutu ile zayıf düzeyde negatif bir ilişki ve kişisel başarı alt boyutu ile çok zayıf düzeyde pozitif bir ilişki olduğu görülmüştür. Son olarak, yaşamın işten ibaret olması alt boyutu ile duygusal tükenme arasında orta düzeyde negatif bir ilişki, duyarsızlaşma alt boyutu ile zayıf düzeyde negatif bir ilişki olduğu görülmüştür. Bu durumda hayatın iş ile sınırlı olması düzeyi arttıkça duyarsızlaşma ile duygusal tükenme düzeyleri azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The general purpose of this study is to examine the relationship between burnout and work-life balance in healthcare professionals. In this study, descriptive method and relational survey model were used as methods. The research population consists of the health personnel of a Training and Research Hospital in Ankara as a nurse and health officer. Using a convenience sampling approach, the total number of healthcare professionals reached in the study was 367. The Maslach Burnout Scale and The Work-Life Balance Scale were used as data collection tools. SPSS 22 package program was used for statistical analysis of the data obtained from the research. According to the results of the Pearson Correlation Analysis conducted in the research: There was a very weak negative relationship between the work-life harmony sub-dimension and the emotional exhaustion and depersonalization sub-dimensions, and a weak negative relationship with the personal accomplishment sub-dimension. In this case, as the level of work-life harmony increases, the levels of emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment decrease. Similarly, it was found that there was a moderate negative relationship between the neglect of life sub-dimension and emotional exhaustion, a weak negative relationship with the depersonalization sub-dimension and a very weak positive relationship with the personal accomplishment sub-dimension. There was a moderate negative relationship between the making time for oneself sub-dimension and emotional exhaustion, a weak negative relationship with the depersonalization sub-dimension and a very weak positive relationship with the personal accomplishment sub-dimension. Finally, there was a moderate negative relationship between the sub-dimension of life being all about work and emotional exhaustion, and a weak negative relationship with the depersonalization sub-dimension. In this case, emotional exhaustion and depersonalization levels decrease as the level of life being all about work increases.