Müdahalecilik bağlamında ABD dış politikası ve Latin Amerika
USA foreign policy and Latin America in the context of interventionism
  1. Tez No: 815304
  2. Yazar: KORAY ESER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM KARADELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Müdahalecilik, liberal dünya düzeni, uluslararası iş bölümü, dış politika iii
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ABD'nin küresel bir güç olarak edindiği merkezi konum içinde bulunduğu Batı yarım küreden başlamıştır. ABD'nin kıtasal bir güç olmasında müdahaleci dış politikası etkili olmuştur. ABD'nin dış politika uygulamalarının düşünsel kaynağı kurucu değerlerinden gelir. 19.yüzyıldan başlayarak Soğuk Savaş dönemi de dâhil olmak üzere ABD kıta genelinde bir dizi doğrudan ve dolaylı müdahalelerde bulunmuştur. Müdahaleler sonucunda Wallerstein'ın merkez-çevre hiyerarşisini korumaya çalışırken her dönem yeni meydan okumalarla karşılaşmıştır. Ancak yapılan müdahaleler sonucun da uzun vade de daha güvensiz bir kıtasal jeopolitik ortamın doğmasına neden olmuştur. .
Özet (Çeviri)
The center position of US as a global power obtained from Western hemisphere where she located in. The interventionist foreign policy of US enabled her to became a continental power. The intellectual source of US foreign policy practices derives from its founding values. Starting from 19.century, US had a number of interventions into the region directly and indirecly including Cold War period. While intervenstionist foreign policies tried to preserve Wallerstein's center-periphery hierarchy, the US faced with new challenges in new terms. However, the result of interventionist policies created more insecure geographical continent in the long run.