Adli Tıp Kurumu'nda travma sonrası stres bozukluğu saptanan cinsel saldırı olgularının adli tıbbi değerlendirmesi
Forensic medical evaluation of sexual assault cases with post-traumatic stress disorder at The Counci̇l of Forensic Medicine
  1. Tez No: 815318
  2. Yazar: NİCEL YILDIZ SİLAHLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT NACİ GÜNDOĞMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ruhsal travma, TSSB, cinsel saldırı, Adli psikiyatri, Psychological assessment PTSD, Forensic Medicine
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adalet Bakanlığı
  10. Enstitü: Adli Tıp Kurumu
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Amaç: Çalışmada 2006, 2007, 2008 yıllarında 6. İhtisas Kuruluna cinsel saldırı nedeniyle beden ruh sağlığının bozulup bozulmadığı sorulan, TSSB tanısı konmuş ve ruh sağlığının bozulduğu kanaatine varılmış mağdurların, olaya neden olduğu düşünülen travmaların epidemiyolojik verilerini değerlendirerek, olguların analizini yapmak; tanı yöntemleri, bozukluğun seyri, gelişim süreci, bu süreçte nelerle etkileştiği, yeti yitimi ve uzun sürede doğurduğu sonuçları göstermek amaçlanmıştır. Araştırmanın cinsel saldırı olgularının adli psikiyatrik değerlendirmesine katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Gereç ve Yöntemler: Araştırma tanımlayıcı bir çalışma olarak planlanmıştır. Araştırmaya 2006, 2007, 2008 yıllarında 6. İhtisas Kuruluna başvuran, TSSB tanısı konmuş ve sonuç kısmında ruh sağlığının bozulduğu kanaatine varılmış olgular dahil edilmiştir. Raporların taranması ile elde edilen veriler araştırmacının kendisi tarafından hazırlanan bilgi formuna aktarılmış ve“SPSS 13.0 for Windows”program ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Kurulu'nda cinsel saldırılar nedeniyle üç yıllık süreçte ruh sağlığı bozulduğu kanaatine varılmış 840 TSSB olgusu saptanmıştır. Olguların 577'si kadın ve 660'ı 18 yaş altındadır. Sanıkların tamamı erkek ve 65'i 18 yaş altındadır. Olguların 126'sında saldırganın birinci derece yakın, 547'sinde ikinci derece yakın, 132'sinde yabancı olduğu saptanmıştır. Olguların 715'inde sanık sayısı bir ve 434'ünde olayın bir kez meydana meydana geldiği saptanmıştır. Olguların 551'inde olayın mağdur tarafından bildirildiği belirlenmiştir. Adli Tıp Kurumu tarafından raporların muayeneden ortalama 1-2 ay sonra düzenlenmiş olduğu saptanmıştır. Sonuç: Doğru ve güvenilir bilginin elde edilmesinde uygun görüşme tekniklerinin seçilmesi; bütün adli tıbbi incelemelerinde olduğu gibi, adli dosyada yer alan bilgilerin ve bireyin ruhsal durumunun değerlendirilmesi sonucunda rapor düzenlenmesi önerilmektedir. Yargıya yansıyan durumlarda tartışmaları azaltmak ve hak kayıplarının ortaya çıkmasını engellemek amacıyla kayıtlar önem taşımaktadır. Çalışmada saptanan veriler, yaygın kanının aksine mağdurların; anne ve babalarının bulunduğunu, bir sosyal çevre içinde sıklıkla, aileleri ile birlikte bir evde yaşadıklarını ve öğrenimlerini tamamlayabildiklerini göstermektedir. Cinsel saldırı eylemlerinde olayın sıklıkla mağdurun kendisi tarafından bildirildiği belirlenmiştir. Adli Tıp Kurumu tarafından raporların muayeneden ortalama 1-2 ay sonra düzenlenmiş olduğu önemli bulunmakla birlikte, olay tarihi dikkate alındığında raporun tamamlanma süresi iki yıla yaklaşmaktadır. Bu durumun ağırlıklı olarak adli süreçte yaşanan gecikmeler ATK'ndaki iş yükü nedeniyle ileri tarihlere verilen randevulardan kaynaklanmış olabileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Aim: The present study aimed to evaluate the epidemiological data of PTSD victims with regard to probable cause of trauma in cases referred to the 6th Specialization Board of the Council of Forensic Medicine in 2006, 2007, and 2008 with the request to assess whether the physical and psychological health was affected by sexual assault and for which the diagnosis of PTSD was established and in which the psychological health was considered as affected; to analyze these cases, and to indicate the methods of diagnosis, progress of the disorder, process of development, interactions during this process, loss of ability, and long term outcomes. The study is thought to contribute to the forensic psychiatric assessment of sexual assault cases. Material and Method: The study was planned as a descriptive study. Cases referred to the 6th Specialization Board in 2006, 2007, and 2008 which were diagnosed with PTSD and for which the psychological health was concluded as affected were included to the study. Data obtained by review of respective files were transferred to an information sheet prepared by the researcher and evaluated by“SPSS 13.0 for Windows”software. Findings: 840 cases which were diagnosed with PTSD and for which the psychological health was concluded as affected by a sexual assault were determined within a three-year period in the 6th Specialization Board of the Council of Forensic Medicine. 577 of these cases were women and 660 were under the age of 18. All suspects were men and 65 of them were under the age of 18. In 126 cases the perpetrator was a relative of first grade, in 547 a relative of second grade, and a foreigner in 132 cases. In 715 cases the number of suspects was one, and in 434 cases it was a single incident. 551 cases were reported by the victim. In average, the reports were prepared by the Council of Forensic Medicine within 1 to 2 months after the examination. Conclusion: It is recommended to select appropriate interview techniques to obtain correct and reliable information, and just like in all other medico-legal investigations, to prepare the report after the evaluation of information provided with the legal file and the assessment of the person's psychological status. In cases subject to jurisdiction records are important in order to decrease discussions and to avoid the loss of legal rights. Data obtained in the study indicate, contrary to common believe, that most of the victims have parents, live together with their families in a social environment, and complete their education. In sexual assaults, the incident is frequently reported by the victim. Even though it is considered as significant that the reports were prepared by the Council of Forensic Medicine in approximately 1 to 2 months after the examination, considering the date of the incident, the reports were generally completed in about two years after the incident. This may be considered as due to delays in judicial process, and to late appointments for psychological assessment due to the workload of the Council of Forensic Medicine.