Kasten öldürme ve cinsel suçlar sebebiyle ceza infaz kurumunda bulunan erkek hükümlülerde çocukluk çağı travmaları ile dissosiyatif yaşantılar ve travma sonrası büyüme arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination the childhood traumas and dissociative experiences and post-traumatic growth levels of male convicts in penitentiary institutions due to deliberate murder and sexual crimes
- Tez No: 749339
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Suç, cinsel suç, kasten öldürme suçu, hükümlü, çocukluk çağı travmaları, dissosiyasyon, travma sonrası büyüme, psikotravmatoloji, cezaevi, kriminal psikoloji, Crime, sexual crime, wilful murder, dissociation, childhood trauma, post-traumatic growth, prison, criminal psychology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmanın amacı kasten öldürme ve cinsel suçlar sebebiyle ceza infaz kurumunda bulunan erkek hükümlülerin çocukluk çağı travmaları ve dissosiyatif yaşantıları ile travma sonrası büyüme düzeylerinin değerlendirilmesidir. Araştırmanın örneklemi, Adalet Bakanlığı Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Silivri 1 No'lu L Tipi ve Silivri 3 No'lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan 259 cinsel suç hükümlüleri ve 241 kasten öldürme suç hükümlüleri olmak üzere toplam 500 hükümlüden oluşmaktadır. Bu çalışmada; M.C.K.Ş. ve E.Ö. tarafından hazırlanmış Kişisel Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği (CTQ), Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği (DES) ve Travma Sonrası Büyüme Envanteri (TSBE) olmak üzere dört adet veri toplama aracı hükümlülerle görüşülerek yüz yüze uygulanmıştır. Kasten öldürme ve cinsel suç hükümlülerinin 477 (%95.4)'sinin en az bir çocukluk çağı travması bulunmakta olup en çok görülen travma türü ise %88.8 (444 kişi) ile duygusal ihmaldir. Katılımcıların, 402 (%80.4)'sinin çok tip travması, 75 (%15.0)'inin ise tek tip travması bulunmaktadır. 500 hükümlünün 115 (%23.0)'inin DES kesme puanı 30 ve üzeri olarak tespit edilmiş olup bu sonuç patolojik düzeyde dissosiyatif yaşantıların varlığına işaret etmektedir. Cinsel suç hükümlüleri, kasten öldürme suçundan hükümlü olanlara göre daha fazla cinsel istismar bildirmiştir. DES kesme puan 30 ve üzeri olan hükümlülerin çocukluk çağı travmaları, DES kesme puanı 30'un altında olanlara göre istatiksel açıdan daha fazladır. Hükümlülerin CTQ ile DES'ten aldıkları puanlar arasında istatistiksel açıdan pozitif yönde bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Hükümlülerin DES ortalama puanları ile TSBE puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmamışken, CTQ puanları ile TSBE puanları arasında ise negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Standart çoklu regresyon analizine göre travma sonrası büyümenin prediktörleri çocukluk çağı travmaları toplam puanı ve duygusal ihmalken, dissosiyatif yaşantıların prediktörü ise travma sonrası büyümenin alt boyutu olan başkalarıyla ilişkide değişimdir. Sonuç olarak, klinik adli psikoloji, kriminal psikoloji ve adli bilimler açısından erken yaşta başlayan kronik çocukluk çağı travmalarının etkisiyle gelişen ve bireydeki yaşam boyu psikopatolojilerden biri olan dissosiyatif bozuklukların adli psikiyatrik açıdan yapılacak olan klinik görüşmeler ve psikometrik ölçümlerle; nevroz-psikoz ayrımı, malulen emeklilik, vesayet altına alma, malpraktis, ceza ve hukuki ehliyet kriterleri bakımından değerlendirilmesi temel bir önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to evaluate the childhood traumas and dissociative experiences and post-traumatic growth levels of male convicts in penitentiary institutions due to deliberate murder and sexual crimes. The sample of the research consists of a total of 500 convicts, 259 of whom are convicts of sexual crimes and 241 of whom are convicts of wilful murder, in Silivri No 1 and 3 type L. In this study conducted M.C.K.Ş. and E.O., Four data collection tools, namely the Personal Information Form, Childhood Trauma Questionnaire Scale (CTQ), Dissociative Experiences Scale (DES) and Post Traumatic Growth Inventory (TSBE) with convicts. 477 (95.4%) of the willful killing and sexual crime sentences have at least one childhood trauma, and the most common type of trauma is emotional neglect with 88.8% (444 people). Of the participants, 402 (80.4%) had multiple types of trauma and 75 (15.0%) had single type of trauma. DES cut-off score of 115 (23.0%) of 500 convicts was determined as 30 and above, which indicates the presence of pathological dissociative experiences. Sexual offenders reported more sexual abuse than those convicted of willful murder. Childhood traumas of convicts with a DES cut-off score of 30 and above are statistically higher than those with a DES cut-off score of less than 30. It has been revealed that there is a statistically positive correlation between the scores of the convicts from the Childhood Trauma Questionnaire (CTQ) and the Dissociative Experiences Scale (DES). While no statistically significant relationship was found between the Dissociative Experiences Scale (DES) scores of the convicts and the Post Traumatic Growth Inventory (PTSI) scores, a negative significant relationship was found between the Childhood Psychological Trauma Scale scores and the Post Traumatic Growth Inventory scores. According to the standard multiple regression analysis, the predictors of posttraumatic growth are total childhood trauma scores and emotional neglect, while the predictor of dissociative experiences is change in relationships with others, a sub-dimension of posttraumatic growth. As a result, in terms of clinical forensic psychology, criminal psychology and forensic sciences, dissociative disorders, which develop with the effect of chronic childhood traumas that start at an early age and are one of the lifelong psychopathologies in the individual, can be determined by clinical interviews and psychometric measurements to be made in forensic psychiatry; it is of fundamental importance to evaluate it in terms of neurosis-psychosis distinction, disability retirement, custody, malpractice, criminal and legal capacity criteria.