Hastalıktan ari büyükbaş hayvancılık işletme çiğ sütlerinde mikrobiyolojik niteliklerin izlenmesi
Investigation of some microbiological properties of milk from disease-FREE facilities
- Tez No: 815502
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER GÖNÜLALAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antibiotic Resistance, ESBL, Microbiological Quality, Milk, MRSA
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veteriner Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Çalışmamızda hastalıktan ari işletme sütlerinin mikrobiyolojik kalitesini ortaya koymak amacıyla Haziran 2020- Aralık 2021 tarihleri arasında Ankara'da bulunan hastalıktan ari işletmelerden toplanan 48 çiğ süt örneği materyal olarak kullanılmıştır. Çalışılan örneklerde mikrobiyolojik kalite kontrolü amacıyla Toplam Aerobik Mezofilik Bakteri (TAMB), S. aureus, E.coli, Geniş Spektrumlu Beta Laktamaz üreten Enterobactericea spp. izolasyonu ve elde edilen izolatların disk difüzyon yöntemi ile antibiyotik direnç profillleri belirlenmiştir. Çalışmada elde edilen koagulaz pozitif Stafilokoklardan (KPS) S.aureus idendifikasyonu amacıyla nuc gen varlığı, metisiline direncin saptanması amacıyla mecA gen varlığı PCR tekniği ile ortaya konulmuştur. Çalışmada sonucunda, KPS pozitif örneklerden nuc geni belirlenen 11(%22.9)'inin S. aureus ile kontamine olduğu, bu 11 örneğin 6 sının (% 12.5 ) mecA yönünden pozitif olduğu belirlenmiş ve Metisilin Dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) olarak yorumlanmıştır. E. coli varlığı için, selektif besi yerinden elde edilen 42 (%87.5) örneğe ait kolonilerde PCR çalışması ile trpa gen 31(% 64.58) örnekte, stx1 gen 13 (% 27) örnekte, stx 2 gen 9 (%18.5) örnekte, eae gen 2 (% 4.1) örnekte, hlya gen 9 (%18.5) örnekte saptanmıştır. ESBLChromagar'dan izole edilen 7 (% 14.5) örneğe ait 11 izolatın Geniş Spektrumlu Beta Laktamaz (GSBL) üreten Enterobacteriaceae spp. olduğu saptanmıştır. PCR çalışması ile toplamda 4 (% 8.3) örnek bla ctx-m gen yönünden pozitif kabul edilmiştir. MRSA, E.coli, Enterobactericea spp. pozitif izolatlarda disk difüzyon testinde antibiyotik direnci gözlenmiştir. Salmonella hiçbir örnekte saptanamamıştır. Çalışma bulgularımız çerçevesinde Ankara ilinde bulunan hastalıktan ari işletmelere ait çiğ inek sütlerinde mikrobiyolojik kalitenin yeterli olmadığı ve patojenik suşların yanında, içerdikleri antimikrobiyal direnç genlerinin varlığı halk sağlığı açısından önemli bulgular olarak değerlendirilmiştir. Anahtar Kelime: Antibiyotik Direnç; GSBL; Mikrobiyolojik Kalite; MRSA; Süt.
Özet (Çeviri)
In our study, 48 raw milk samples collected from disease-free enterprises in Ankara between June 2020 and December 2021 were used as material in order to reveal the difference in microbiological quality of disease-free enterprise milk compared to street milk. For microbiological quality control in the studied samples, Total Aerobic Mesophilic Bacteria (TAMB), S. aureus, E.coli, Extended Spectrum Beta Lactamases (ESBL) producing Enterobactericea spp. The antibiotic resistance profiles of the isolates were determined by the disk diffusion method. The presence of the nuc gene for the identification of S.aureus from the coagulase positive Staphylococci (KPS) obtained in the study and the presence of the mecA gene for the detection of methicillin resistance were determined by PCR technique. As a result of the study, 11 (22.9%) samples with nuc gene determined from KPS positive samples were found to be contaminated with S. aureus, 6 (12.5%) of these 11 samples were found to be mecA positive and interpreted as Methicillin Resistant Staphylococcus aureus (MRSA). For the presence of E. coli, by PCR study on colonies of 42 (87.5%) samples obtained from selective medium, trpa gene in 31 (64. 58 %) samples, stx1 gene in 13 (27%) samples, stx 2 gene in 9 (18.5%) samples, eae gene was detected in 2 (4.1%) samples and hlya gene was detected in 9 (18.5%) samples. It was determined that 11 isolates of 7 (14.5%) samples isolated from ESBLChromagar were Extended Spectrum Beta Lactamases (ESBL) producing Enterobacteriaceae spp. 4 (8.3%) samples were considered positive for bla ctx-m gene by PCR study. Antibiotic resistance was confirmed in MRSA, E.coli, Enterobactericaa spp. positive isolates by disk diffusion test. Salmonella was not detected in any sample. The microbiological quality of raw cow's milk belonging to disease-free enterprises is not sufficient and the presence of antimicrobial resistance genes in addition to pathogenic strains have been evaluated as important findings in terms of public health.