İsmail Güçtaş'ın çocuklara yönelik eserlerinin değerler eğitimi ve tematik unsurlar açısından incelenmesi
An investigation of İsmail Güçtaş's works for children in terms of values education and thematic elements
- Tez No: 815518
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DURSUN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İsmail Güçtaş, değerler eğitimi, tematik unsurlar, çocuk edebiyatı, karakter eğitimi, İsmail Güçtaş, values education, thematic elements, children's literature, character education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı eğitimci-yazar İsmail Güçtaş'ın çocuklara yönelik kaleme almış olduğu eserleri hem değerler eğitimi hem de tematik unsurlar açısından incelemektir. Bu bağlamda yazarın;“Şiir Şiir Nasrettin Hoca-1”,“Şiir Şiir Nasrettin Hoca-2”,“Gülümseyen Türkçe”,“Gülümseyen Matematik”,“Çimen Kuşları”,“Şiirleştirilmiş Mesnevi Hikâyeleri”,“Seyfi Baba (Safahat'tan Hikâyeler)”,“Feşel Şevket”,“Süslü Japon Balıkları ile Dere Balığı”,“Peygamber Hep Bizimle(Şiirlerle 40 Sünnet)”,“Masal Bu Ya (Şiirleştirilmiş Keloğlan Masalları)”,“Gökyüzü Kuşlarındır”,“Bu Bizim Hikâyemiz”adlı eserleri incelenmiştir. Bununla birlikte yazarın yetişkinlere yönelik olan eserlerinde de çocuklara hitap eden değerler tespit edilerek çalışmaya dâhil edilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi tekniği kullanılmıştır. Çalışmada incelenen eserler, MEB'in Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda yer alan on adet kök değer, bunun yanı sıra yine MEB'in Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programında yer alan belli başlı değerler ile çocukların küçük yaşta kazanmaları önem arz eden 24 ek değer; toplamda 34 değer kullanılarak değerlendirilmiştir. Yine Türkçe Ders kitaplarında yer alan 14 ana tema göz önünde bulundurularak eserlerdeki tematik unsurlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre İsmail Güçtaş'ın eserlerinde MEB'in belirlemiş olduğu kök değerlere ve ilave değerlere sıklıkla yer verildiği görülmüştür. Eserlerde en çok dini değerlere yer verildiği tespit edilmiştir. Ayrıca sevgi, temizlik-sağlık, dostluk, iyilik değerlerine de çokça yer verilmiştir. Cesaret, azim, alçakgönüllülük, öz denetim ve öz güven değerlerine ise daha az yer verildiği saptanmıştır. Tematik unsurlar açısından ise, eserlerde en çok kavramlar ve çağrışımlar temasına yer verildiği görülmektedir. Bununla birlikte toplum hayatı, sevgi, alışkanlıklar, iletişim temalarına da sıklıklar yer verildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the works written by educator-writer İsmail Guctas for children in terms of both values education and thematic elements. In this context, the author;“Şiir Şiir Nasrettin Hoca-1”,“Şiir Şiir Nasrettin Hoca-2”,“Gülümseyen Türkçe”,“Gülümseyen Matematik”,“Çimen Kuşları”,“Şiirleştirilmiş Mesnevi Hikâyeleri”,“Seyfi Baba (Safahat'tan Hikâyeler)”,“Feşel Şevket”,“Süslü Japon Balıkları ile Dere Balığı”,“Peygamber Hep Bizimle(Şiirlerle 40 Sünnet)”,“Masal Bu Ya (Şiirleştirilmiş Keloğlan Masalları)”,“Gökyüzü Kuşlarındır”,“Bu Bizim Hikâyemiz”were examined. In addition, the values that appeal to children in the author's works for adults were also determined and included in the study. Document analysis technique, one of the qualitative research methods, was used in the research. In the study, the works were evaluated by using ten root values in the Turkish Language Curriculum of the Ministry of National Education, as well as 24 additional values that are important for children to acquire at a young age. Again, considering the 14 main themes in the Turkish course books, the thematic elements in the works were tried to be determined. According to the results obtained in the study, it has been seen that the root values and additional values determined by the Ministry of National Education are frequently included in the works of İsmail Güçtaş. It has been determined that the most religious values are included in the works. In addition, the values of love, cleanliness-health, friendship and goodness are also included. It was determined that courage, perseverance, humility, self-control and self-confidence values were given less place. In terms of thematic elements, it is seen that the themes and associations are mostly included in the works. However, it was seen that the themes of social life, love, habits and communication were also frequently included.