Okul öncesi eğitim kurumlarının tanıtım faaliyetlerinin öğrenci velilerinin okul tercihlerine yansıması
The reflection of the promotion activities of pre-school education institutions on the school preferences of the students' parents
  1. Tez No: 815658
  2. Yazar: EMİNE GİZEM TORUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İMRAN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Reklamcılık, Tanıtım, Sosyal Medya, Okul Öncesi Eğitim, Okul Tercihi, Advertising, Publicity, Social Media, Preschool Education, School Preference
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Türkiye'de çalışma hayatına kadınların günümüzde daha fazla katılması ve bu katılımın önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğine yönelik beklentiler bulunmaktadır. Bu zaruri sebebin yanında artan okullaşma oranları ve Okul Öncesi Eğitimin faydalarının tüm toplum kesimlerince kabul edilir hale gelmiştir. Çocukların ilköğretim sürecine girmeden, ona hazırlık aşaması olarak görülen ve çocuğa temel becerilerin yanında, sosyalleşmesi yönünde de önemli katkılar yapan okul öncesi eğitim adeta vazgeçilmez bir süreç haline gelmiştir. Okul öncesi eğitimin önemi nedeniyle gün geçtikçe gerek devlete bağlı gerekse özel sektör tarafından işletilen binlerce kurum faaliyet göstermekte ve sürekli yenileri de açılmaktadır. Okul öncesi eğitim yaşında çocukları olan ebeveynler, kaliteli bir eğitim veren okul arayışına girmektedirler. Bu çalışmanın amacı; Okul öncesi eğtim kurumlarında çocukları bulunan velilerin, kurumlarını tercih etme nedenleridir. Ebeveynlere anket uygulanmıştır. 353 veliye yüzyüze 55 soru yöneltilerek onlardan okul tercihinde göz önüne aldıkları hususlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Ebeveynlerin bu tercihlerini yaparken sosyal medyadan etkilenme düzeyleri hakkında bazı sonuçlara ulaşılmıştır. Araştırmanın sonucu olarak, ebeveynlerin çocuklarının eğitimlerinde, okul öncesi eğitimin önemini kavradıkları, kurumu belirlemeden önce gerek yüzyüze iletişim yoluyla gerekse sosyal ve geleneksel medyalardan araştırmalar yaptıkları görülmüştür. Daha önceki dönemlerde çocukları eğitim görmüş ve halen çocukları eğitim gören velilerin tavsiyelerinin, okul öncesi eğitim kurumu seçiminde önemli bir rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bir başka çarpıcı sonuç ise, okul öncesi kurum tercihi yapmadan önce, ebeveynlerin sosyal medyadaki yorumları oldukça dikkate aldıklarıdır.
Özet (Çeviri)
There are expectations that women participate more in working life in Turkey today and that this participation will continue to increase in the coming years. In addition to this indispensable reason, increasing schooling rates and the benefits of Pre-School Education have become accepted by all segments of society. Pre-school education, which is seen as a preparation stage for children before they enter the primary education process, and which contributes to the socialization of the child in addition to basic skills, has become an indispensable process. Due to the importance of pre-school education, thousands of institutions operated by both the state and the private sector are operating and new ones are constantly being opened. Parents who have children of pre-school education age are in search of a school that provides a quality education. The aim of this study; These are the reasons why parents who have children in pre-school education institutions prefer their institutions. A questionnaire was applied to the parents. 55 questions were asked face-to-face to 353 parents and it was tried to determine the issues they took into consideration when choosing a school. Some conclusions have been reached about the level of influence of parents from social media while making these choices. As a result of the research, it has been seen that parents understand the importance of pre-school education in their children's education, and they do research both through face-to-face communication and social and traditional media before determining the institution. It has been concluded that the recommendations of the parents whose children were educated in the previous periods and whose children are still educated play an important role in the selection of a pre-school education institution. Another striking result is that before choosing a preschool institution, parents take the comments on social media into consideration.