Palyeli kıyı yapılarında dalga tırmanmasının hesaplanması
Estimation of wave run-up on bermed coastal structures
- Tez No: 815732
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER YÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Palyeli kıyı yapıları, Dalga tırmanma yüksekliği, Aşan dalga oranı, Bermed coastal structures, Wave run-up height, Percentage of overtopping waves
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Kıyı koruma yapılarının tasarımı, dalganın sakin su seviyesinden bir kıyı yapısı üzerinde yükselebileceği en büyük dikey mesafe olarak tanımlanan dalga tırmanma yüksekliğine bağlıdır. Dalga tırmanma yüksekliği, aşan dalgaların oranını belirlemede de önemli bir parametredir. Bu çalışmada, düzensiz ve düzenli dalga durumlarında, dalga tırmanması parametreleri olarak dalga dikliği, palye genişliği, palye kotu ve yapı şev eğimi tanımlanmıştır. Fiziksel model verileri; sekiz farklı model, düzensiz ve düzenli dalga olmak üzere iki farklı dalga durumu, üç farklı palye genişliği ve palyesiz kıyı yapısı, iki farklı şev eğimi, dört farklı palye seviyesi ve her bir palye seviyesi için üç farklı dalga dikliği dikkate alınarak elde edilmiştir. Sonuç olarak, palye genişliği ve yapı şev eğiminin dalga tırmanma yüksekliği ve aşan dalga oranı üzerinde etkisi olduğu anlaşılmıştır. Palye genişliğindeki artışla hem dalga tırmanma yüksekliğinin hem de aşan dalga oranının azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca yapı şev eğimi arttığında dalga tırmanma yüksekliği ve aşan dalga oranının arttığı belirlenmiştir. İncelenen dalga şartları için, düzenli dalga durumunda dalga tırmanma yüksekliği ve aşan dalga oranının düzensiz dalga durumuna kıyasla daha küçük değerler aldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The design of coastal protection structures depends on the wave run-up height, which can be defined as the vertical difference between the highest point of wave run-up on a coastal structure and the still water level. The wave run-up height is also an important parameter for determining the percentage of overtopping waves. In this study, for the cases of irregular and regular wave conditions; wave steepness, berm width, berm elevation and structure slope were determined as parameters of wave run-up. Physical model data were examined considering eight different models, two different wave conditions as irregular and regular waves, three different berm width and coastal structure without berm, two different slope, four different berm level and three different wave steepness for each berm level. Consequently, it was clearly understood that berm width and structure slope have effect on wave run-up height and percentage of overtopping waves. With the increase in berm width both wave run-up height and percentage of overtopping waves decrease. As structure slope increases, wave run-up height and percentage of overtopping waves increase. For the wave conditions considered, the wave run-up height and the percentage of overtopping wave values decrease in case of regular waves when compared to the case of irregular waves.