Penis fraktüründe kavernozografinin yeri
The role of cavernosography in penile fracture
- Tez No: 815733
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDUN ŞENGÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Penis fraktürü, kavernozografi, cerrahi, Penile fracture, cavernosography, surgery
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Penis Fraktüründe Kavernozografinin Yeri GİRİŞ: Penis fraktürü korpus kavernozumun ya da tunika albugineanın travmatik rüptürü olarak tanımlanır. Genellikle mastürbasyon ya da cinsel ilişki esnasında oluşur. Çalışmamızda penis fraktürü kliniği ile başvuran ve kavernozografi yapılan hastaların klinik olarak teşhis doğruluğu değerlendirildi. Gereç ve YÖNTEMLER: Kliniğimize 14 yıl içinde peniste ani gelişen şiddetli ağrı, şişlik, renk değişikliği şikayeti ile başvuran 54 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. 13 hastaya (I.grup) direkt cerrahi tedavi uygulandı; 41 hasta (II.grup) ise kavernozografi sonucuna göre değerlendirilip, 32 hastaya cerrahi, 9 hastaya konservatif tedavi uygulandı. BULGULAR: Hastaların ortalama yaşı 32,8 yıl (18-65 yaş arası) idi. Travma sonrası hastaneye başvuru zamanı ortalama 7,2 saat (range 1-48) idi. Başvuru sırasında 5 (%15) hastada meada kan mevcuttu. Bu hastaların sadece ikisinde retrograd üretrografide parsiyel üretral yaralanma tespit edildi. I. grupta 13 hastanın 11'inde cerrahi olarak kavernöz cisim rüptürü gözlendi, 2 hastada (%15) yanlış negatiflik vardı. II. grupta radyolojik olarak rüptür bulgusu olan 32 hastanın tümünde cerrahi olarak korporal yaralanma gözlendi. Toplam iki (%3,7) hastada kavernozografi ile yanlış negatif sonuç olduğu tespit edildi. 3. ay kontrolde iki grup arasında fonksiyonel ve kozmetik sonuçlar tatmin ediciydi. Ortalama takip süresi ortalama 14 ay (range 3-32 ay) idi. SONUÇ: Künt penis travmalı hastaların klinik verilerinin cerrahi kararı verirken yanıltıcı olabileceğine ve gereksiz cerrahiye yol açabileceğine inanmaktayız. Penil fraktür şüphesi olan hastalarda cerrahi öncesi kavernozografi yapılmasının gereksiz cerrahi girişimi ve istenmeyen hasar oluşmasını önleyebileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
The Role of Cavernosography in Penile Fracture INTRODUCTION: Penis fracture was sold as traumatic rupture of the corpus cavernosum or tunica albuginea. It occurs during the recordings or sexual intercourse process. In our study, the clinic and lifespan of penile fracture and the clinical diagnosis of diseases made on cavernosography were evaluated. MATERIALS AND METHODS: 54 patients who attended our clinic in 14 years with complaints of sudden fracture of the penis, severe pain, swelling, and color change were evaluated retrospectively. Direct surgical intervention for 13 diseases (Group I); 41 of the patients (Group II) were evaluated according to cavernosography, 32 were in medical-surgical clinics and 9 were in conservative treatment clinics. RESULTS: The average age of the patients was 32.8 years (range 18-65 years). The average post-traumatic outcome presentation time was 7.2 hours (range 1-48). Information was available in 5 (15%) patients at the time of admission. Partial urethral obstruction was detected in retrograde urethrography in only two of these patients. Surgical cavernous skeletal rupture was observed in 11 of 13 patients in group I, with false negativity in 2 patients (15%). II. Surgical institutional injury was observed in all 32 patients of the group with radiological evidence of rupture. A total of two (3.7%) patients were found to have false negative results with cavernosography. At the 3-month follow-up, functional and cosmetic results were satisfactory between the two groups. The average follow-up period was 14 months (range 3-32 months). CONCLUSION: You may believe that distortion of clinical data of patients with blunt penile trauma can be misleading and lead to unnecessary surgery. We think that performing cavernosography before a suspected penile fracture can prevent unnecessary surgical intervention and unwanted damage.