Obezite tanılı ergenlerde problemli internet kullanımı, sosyal medya bağımlılığı, benlik saygısı, internet oyun oynama bozukluğu, siber zorbalık/mağduriyet düzeylerinin incelenmesi
Examination of problematic internet use, social media addiction, self-esteem, internet gaming disorder, cyber bullying/victimization levels in adolescents diagnosed with obesity
- Tez No: 815875
- Danışmanlar: PROF. DR. EVRİM AKTEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı obezitesi, benlik saygısı, problemli internet kullanımı, internet oyun oynama bozukluğu, sosyal medya bağımlığı, siber zorbalık/mağduriyet, Childhood obesity, self-esteem, problematic internet use, internet gaming disorder, social media addiction, cyberbullying/victimization
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Obezite Tanılı Ergenlerde Problemli İnternet Kullanımı, Sosyal Medya Bağımlılığı, Benlik Saygısı, İnternet Oyun Oynama Bozukluğu, Siber Zorbalık/Mağduriyet Düzeylerinin İncelenmesi Amaç: Bu çalışma obezite tanılı ergenlerin riskli internet kullanım özellikleri, problemli internet kullanımı, sosyal medya bağımlılığı, benlik saygısı, internet oyun oynama bozukluğu, siber zorbalık/mağduriyet düzeylerini kontrol grubu ile karşılaştırmayı ve bu değişkenlerin benlik saygısı üzerine etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Yöntem: Çalışmamıza Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Hastalıkları Endokrinoloji polikliniğinde obezite tanısı alan 12-18 yaş arası çocuk ve ergen olgular (n=93) ile yaşa göre normal kilo aralığında olan ve bilinen psikiyatrik tanısı olmayan yaş ve cinsiyet açısından hasta grubuna benzer sağlıklı kontroller (n=73) alındı. Çalışmaya katılan çocuklardan Problemli İnternet Kullanımı Ölçeği, Siber Mağdur ve Zorbalık Ölçeği, Piers-Harris Benlik Saygısı Ölçeği, İnternet Oyun Oynama Bozukluğu Ölçeği, Sosyal Medya Bağımlılığı ölçeklerini doldurmaları istenmiştir. Ayrıca katılımcıların sosyodemografik özellikleri, internet kullanım alışkanlıkları ve amaçlarına ilişkin kişisel bilgi formu araştırmacı tarafından hazırlanmış bir veri formu ile kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmada obezite tanılı ergenlerde benlik saygısının sağlıklı kontrollere göre daha düşük olduğu, problemli internet kullanımının obez bireylerde sağlıklı kontrollere göre daha yüksek olduğu saptanmasına rağmen internet oyun oynama bozukluğu, sosyal medya bağımlılığı, siber zorbalık/mağduriyet düzeyleri açısından gruplar arasında farklılık bulunmamıştır. Siber sahtecilik ve siber sözlü zorbalığa maruz kalmak, siber zorbalık yapmak, internet oyun bağımlılığı çekilme belirtileri göstermek obezite tanılı bireylerde benlik saygısını düşüren risk faktörleri olarak belirlendi. Sonuç: Obezite metabolik problemlerin yanı sıra düşük benlik saygısı, problemli internet kullanımı gibi komorbitelerinde sık eşlik ettiği bir durumdur. Çocuk psikiyatri hekimleri obezite tanılı bireylerde, benlik saygısı, problemli internet kullanımı, internet oyun oynama bozukluğu, siber zorbalık/mağduriyet, sosyal medya bağımlılığını gibi çevrim içi davranışları ayrıntılı değerlendirmelidir. Aynı zamanda obez ergenler de problemli çevrim içi davranışları azaltmak için koruyucu önlemler almak benlik saygısı ve dolayısıyla ruh sağlığı açısından koruyucu bir önlem olarak ele alınabilir. Çalışmamızdaki değişkenlerin obezite tanılı bireylerde netlik kazanabilmesi için daha homojen ve geniş bir örneklemde boylamsal çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Examination of Problematic Internet Use, Social Media Addiction, Self-Esteem, Internet Gaming Disorder, Cyber Bullying/Victimization Levels in Adolescents Diagnosed with Obesity Objective: This study aimed to compare the risky internet use characteristics, problematic internet use, social media addiction, self-esteem, internet gaming disorder, cyberbullying/victimization levels of obesity diagnosed adolescents with the control group and to examine the effects of these variables on self-esteem. Method: In this study, children and adolescents aged 12-18 years who were diagnosed with obesity in the Pediatric Endocrinology Outpatient Clinic of Süleyman Demirel University Medical Faculty Hospital (n = 93) and healty controls (n = 73) who were in the normal weight range and did not have a known psychiatric diagnosis were taken. The children participating in the study were asked to fill out the Problematic Internet Use Scale, Cyber Victim and Bullying Scale, Piers-Harris Self-Esteem Scale, Internet Gaming Disorder Scale, and Social Media Addiction Scales. In addition, the personal information form regarding the sociodemographic characteristics, internet usage habits and purposes of the participants was recorded with a data form prepared by the researcher. Results: Although it was found in the study that the self-esteem of adolescents with obesity was lower than that of healthy controls, and that problematic internet use was higher in obese individuals than in healthy controls, no difference was found between the groups in terms of internet gaming disorder, social media addiction, and cyberbullying/victimization levels. Being exposed to cyber fraud and cyber verbal bullying, cyberbullying, and showing withdrawal symptoms from internet game addiction were determined as risk factors that lower self-esteem in individuals with obesity. Conclusion: Obesity is a condition that is frequently accompanied by metabolic problems as well as low self-esteem and problematic internet use. Child psychiatrists should evaluate in detail online behaviors such as self-esteem, problematic internet use, internet gaming disorder, cyberbullying/victimization, social media addiction in individuals diagnosed with obesity. At the same time, taking protective measures to reduce problematic online behaviors in obese adolescents can be considered as a protective measure in terms of self-esteem and therefore mental health. Longitudinal studies with a more homogeneous and larger sample are needed in order to clarify the variables in our study in individuals diagnosed with obesity.