Obezitesi olan ergenlerde bilinçli farkındalık düzeyleri ve obezitenin komorbid psikiyatrik tanılarla ilişkisi
Mindfulness levels in adolescents with obesity and the relationship of obesity with comorbid psychiatric diagnoses
- Tez No: 865461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF YASİN GÜMÜŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: obezite, bilinçli farkındalık, dikkatli ebeveynlik, aile işlevselliği, psikiyatrik bozukluklar, obesity, mindfulness, mindful parenting, family functioning, psychiatric disorders
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Obezitesi olan ergenlerin ve ebeveynlerinin bilinçli farkındalık düzeylerinin, aile işlevselliğinin, ergenlerdeki komorbid psikiyatrik bozuklukların değerlendirilmesi ve kontrol grubuna göre farklılıkların araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya çocuk genel ve endokrinoloji kliniklerine başvuran 50 obezite tanılı ve 50 normal kilodaki ergen dahil edildi. Katılımcılara Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi uygulandı. Bilinçli Farkındalık Ölçeği-Ergen Formu (BFÖ-E) ve Çocuklarda Anksiyete Depresyon Ölçeği-Yenilenmiş, ergenler tarafından, Ebeveynlikte Bilinçli Farkındalık Ölçeği, Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ) ve DSM-IV Kökenli Yıkıcı Davranış Bozuklukları Belirti Tarama Ölçeği ebeveynler tarafından dolduruldu. Bulgular: Obezitesi olan ergenlerin ve ebeveynlerinin bilinçli farkındalık düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşüktü. Lojistik regresyon analizinde BFÖ-E'nin bir puan azalmasının obezite riskini 1,121 kat artırdığı bulundu. Obezite grubunun aile işlevselliğinin, problem çözme, iletişim, roller, duygusal tepkiyi verebilme, gereken ilgiyi gösterme ve davranış kontrolü olmak üzere tüm alt boyutlarda kontrol grubuna göre daha kötü olduğu saptandı. ADÖ'nün gereken ilgiyi gösterme puanının bir birim artması obezite riskini 1,908 kat, genel işlevler puanının bir birim artması ise obezite riskini 1,224 kat artırdığı bulundu. Obezitesi olan ergenlerde komorbid psikiyatrik bozuklukların daha sık, özellikle dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, depresif bozukluk, sosyal anksiyete bozukluğu ve tıkınırcasına yeme bozukluğunun anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı. Sonuç: Bulgular obezite gelişme riskine en çok katkıda bulunan faktörlerin bilinçli farkındalık ve aile işlevselliği olduğunu göstermiş, farkındalık ve aile temelli müdahalelerin pratikte daha sık kullanılabileceği, eşlik eden ruhsal bozuklukların da yüksek sıklığı göz önünde bulundurulduğunda, multidisipliner bir yaklaşımın obezite tedavisinde faydalı olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the level of mindfulness of adolescents with obesity and their parents, family functioning, psychiatric disorders in adolescents and to investigate the differences compared to the control group. Materials and Methods: The study included 50 adolescents diagnosed with obesity and 50 normal weight adolescents admitted to general pediatric and endocrinology clinics. The Affective Disorders and Schizophrenia Interview Schedule for School-Age Children was administered to the participants. Mindful Attention Awareness Scale Adolescent Form (MAAS-A) and Anxiety Depression Scale in Children-Revised were completed by adolescents, and the Mindfulness in Parenting Scale, Family Assessment Scale (FAS) and Turgay DSM-IV Disruptive Behavior Disorders Rating Scale were completed by parents. Results: The mindfulness levels of adolescents with obesity and their parents were significantly lower than those of the control group. In logistic regression analysis, it was found that a one point decrease in the MAAS-A increased the risk of obesity by 1.121 times. Family functioning of the obesity group was found to be worse in terms of problem solving, communication, roles, affective responsiveness, affective involvement and behavior control. It was found that a one unit increase in the score of showing the necessary attention increased the risk of obesity by 1.908 times and general functioning increased the risk of obesity by 1.224 times. Psychiatric disorders, especially attention deficit hyperactivity disorder, depressive disorder, social anxiety disorder and eating disorder were significantly higher in adolescents with obesity. Conclusion: The findings showed that the factors contributing most to the risk of developing obesity were mindfulness and family functioning, and it was thought that mindfulness and family-based interventions could be used more frequently in practice, and considering the high prevalence of comorbid mental disorders, a multidisciplinary approach would be beneficial in the treatment of obesity.