Matür dişlerin ototransplantasyonunda trombositten zengin fibrin ile birlikte frajil fraktür yöntemi kullanımının pulpa revaskülarizasyonuna etkisinin değerlendirilmesi: Bir prospektif kohort çalışma
Evaluation effect of fragile fracture technique and platelet-rich fibrin usage on pulp revascularisation in autotransplantation of mature teeth: A prospective cohort study
  1. Tez No: 815874
  2. Yazar: MERT HÜSEYİN DENİZLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER EKİCİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş Ototransplantasyonu, Matür Dişler, Frajil Fraktür Yöntemi, Apikoektomi, Trombositten Zengin Fibrin (PRF), Pulpa Revaskülarizasyonu, 3D Model, tooth autotransplantation, mature tooth, fragile fracture, apicoectomy, PRF, pulp revascularisation, 3D model
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Amaç: Bu çalışmada matür dişlerin ototransplantasyonunda frajil fraktür yöntemi ve trombositten zengin fibrin kullanılmasının pulpa revaskülarizasyonuna etkilerinin 1 yıllık gözlem sürecinde klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve metod: Bu prospektif kohort araştırmaya, 19-45 yaş aralığında 38 hastada (20 kadın, 18 erkek) 40 matür diş dahil edilmiştir. 3D görüntüleme yöntemleriyle donör dişin 3D rezin modelleri oluşturulmuş ve alıcı soketin hazırlanmasında kullanılmıştır. Sonrasında donör dişin çekimi yapılarak frajil fraktür yöntemi ile apeksi açık hale getirilmiştir. Alıcı sokete lökositli – trombositten zengin fibrin (L-PRF) konularak donör diş sokete yerleştirilmiş, sütür veya splint ile sabitlenmiştir. Hastalar 1 yıllık süreç içerisinde belirli periyodlarla survival, vitalite, kök rezorpsiyonu, ankiloz, periodontal cep ve yeni lezyon oluşumu gibi bulgular yönünden takip edilmişlerdir. Bulgular: İlk yılın sonunda ODT işlemi yapılmış dişlerin %82.5'i ağızda idame ettiği ve %60'ının pulpasının vital olduğu gözlemlenmiştir. Dişlerin %47.5'inde kök rezorpsiyonu, %22.5'inde ankiloz ve %27.5'inde yeni lezyon oluşumu gözlemlenmiştir. Dişlerin idamesini günde 1 kereden fazla diş fırçalıyor olmak ve lise ve üzeri bir eğitim almış olmak olumlu yönde etkilerken diyabet hastası olmak ve alıcı bölgede (işlem öncesinde) bukkal kemikte rezorpsiyon varlığı kötü etkilemiştir. Yaşın 25'in altında olması pulpa vitalitesini olumlu etkilemiştir. Donör dişin alıcı sokette tekrarlanan deneme miktarı rezorpsiyonun oranını artırırken, alıcı bölgede işlem öncesi bulunan bukkal kemik rezorpsiyonunun varlığı patolojik mobilite ve yeni lezyon oluşumunu artırmıştır. Sonuç: Matür dişlere uygulanan frajil fraktür yöntemiyle yapılan ototransplantasyonda dişler immatür dişlerde olduğu gibi pulpa vitalitesi kazanılabilmekte ve iyi bir post operatif sonuç elde edilebilmektedir. Ototransplantasyonda frajil fraktür yöntemi yanında 3D görüntüleme/modelleme, otolog kan ürünlerinin kullanımı gibi güncel yaklaşımlar klinik sonuçları iyileştirebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to evaluate the effects of using fragile fracture method and platelet-rich fibrin in autotransplantation of mature teeth on pulp revascularization clinically and radiologically during a 1-year observation period. Material and method: Forty mature teeth in 38 patients (20 females, 18 males) aged 19-45 years were included in this prospective cohort study. 3D resin models of the donor tooth were created with 3D imaging methods and used in the preparation of the recipient socket. Afterwards, the donor tooth was extracted and its apex was exposed by the fragile fracture method. Leukocyte-platelet-rich fibrin (L-PRF) was placed in the recipient socket and the donor tooth was placed in the socket and fixed with suture or splint. The patients were followed up periodically in terms of findings such as survival, vitality, root resorption, ankylosis, periodontal pocket and new lesion formation over a 1-year period. Results: At the end of the first year, it was observed that 82.5% of the ODT-treated teeth were maintained in the mouth and the pulp of 60% was vital. Root resorption was observed in 47.5% of the teeth, ankylosis in 22.5% and new lesion formation in 27.5%. While brushing teeth more than once a day and having a high school or higher education had a positive effect on the maintenance of the teeth, having diabetes and the presence of resorption in the buccal bone in the recipient area (before the procedure) adversely affected it. Age below 25 had a positive effect on pulp vitality. While the amount of repeated attempts of the donor tooth in the recipient socket increased the rate of resorption, the presence of buccal bone resorption in the recipient area before the procedure increased pathological mobility and new lesion formation. Conclusion: In autotransplantation performed with the fragile fracture method applied to mature teeth, pulp vitality can be gained as in immature teeth and a good postoperative result can be obtained. Current approaches such as 3D imaging/modelling and the use of autologous blood products, in addition to the fragile fracture method in autotransplantation, may improve clinical outcomes.