Klasik Türk şiirinde ipe bağlı hayaller
Dreams tied to a rope in classical Turkish poetry
  1. Tez No: 815882
  2. Yazar: BEYTULLAH AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Rişte, Habl, Teşbih, Klasik Türk Şiiri, Rişte, Habl, Rope, Simile, Classical Turkish Poetr
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Klasik Türk şiiri, biçim ve içerik bakımından sınırları çizili bir şiir anlayışına sahiptir. Bu sınırlar içerisinde şairler, şiirlerine dâhil ettikleri kavramları dilin tüm imkânlarını kullanarak estetik hale getirirler. Birçok farklı hayallerin içerisinde bu kavramları işleyerek özgünlüğü yakalarlar. Aynı zamanda hem kavrama derinlik kazandırır hem de onunla ilgili anlam alanları oluştururlar. Bu derin yapının keşfi, anlam alanlarının tespiti ve daha da önemlisi beyti özgün kılan noktanın tespiti kavramlar üzerinden yapılacak çalışmalarla mümkündür. Klasik Türk şiirinin zengin teşbih dünyası ve ortak malzemesi içinde günlük hayattan bir nesne olan ip; şekil, işlev, uzunluk-kısalık, renk gibi çeşitli yönlerden benzetme unsuru olarak şairlerin şiirlerine dâhil ettikleri kavramlardan biridir. İpin karşılığı olarak şiirlerde Farsça; rişte, târ, rismân,çile, târ u pûd, Arapça; habl, silk, tınâb ve Türkçe; ip, argaç, arış kelimeleri kullanılmıştır. Müşebbehün bih olarak kullanılan ip hem aşık hem de sevgiliyle ilgili olarak birçok hayale dâhil edilmiştir. Bununla birlikte iple ilgili hayallerde ipin sosyal, kültürel, dinî alanlardaki çağrışımları ile ipe dair âdet ve inanışlar öne çıkmıştır. Çalışmada ipe bağlı hayaller, ipin ilişkilendirildiği somut ve soyut kavramlara göre iki ana başlık altında sınıflandırıldıktan sonra alt başlıklar ile anlam alanları tespit edilip metin merkezli bir yöntemle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Classical Turkish poetry has a limited understanding of poetry in terms of form and content. Within these limits, poets make the concepts they include in their poems aesthetic by using all the possibilities of language. They capture originality by processing these concepts in many different dreams. At the same time, they both add depth to the concept and create areas of meaning related to it. The discovery of this deep structure, the determination of the areas of meaning, and more importantly, the determination of the point that makes the couplet unique is possible with studies on the concepts. Rope which is an object from daily life in the rich simile world and common material of classical Turkish poetry; It is one of the concepts that poets include in their poems as an element of simile in various aspects such as shape, function, lengthshortness, color. As a synonym for the rope in the poems, Persian expressions: rişte, târ, rismân, çile, târ u pud; Arabic expressions: habl, silk, tinab and Turkish expressions: Rope, argaç, arış words were used. The rope, which is used by analogy with many things, has been included in many dreams regarding both the lover and the beloved. In addition, in dreams about the rope, by the connotations of the rope in social, cultural and religious fields, the customs and beliefs about the rope came to the fore.In the study, dreams tied to a rope were classified under two main headings according to the concrete and abstract concepts with which the rope is associated, and then by the subheadings and meaning areas were determined and analyzed with a text-centered method.