Mental health status and mental healthcare seeking behaviors among residents of gaza WHO were exposed to conflict
Gazze'de yaşanan çatışmalara maruz kalmış bireylerde ruh sağlığı ve ruh sağlığı hizmetlerine erişme davranışı
  1. Tez No: 815980
  2. Yazar: GHADA A A SHOMAN
  3. Danışmanlar: DR. EBRU ÇAYIR BURKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Gazze Şeridi, Çatışma, Mental Sağlık, Depresyon, TSSB, Mental Sağlık Hizmetleri, Sağlık Hizmetlerine Erişim, Gaza Strip, Conflict, Mental Health, Depression, PTSD, Mental Health Services, Access to Healthcare
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş ve Amaç: 10-21 Mayıs 2021 tarihleri arasında Gazze'de yaşanan çatışma, bölge sakinlerinin hayatlarını derinden etkiledi. Çatışma etkilenen bölgelerde, depresyon ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) gibi durumlarla birlikte, mental sağlık önemli bir sorun haline gelir. Bu çalışmanın amacı, bu çatışmadan etkilenen bireyler arasında depresyon ve TSSB oranlarını araştırmak, mental sağlık hizmetlerinin kullanımını incelemek ve bu hizmetleri aramama sebeplerini belirlemektir. Yöntemler: Çalışma, Mayıs 2021 Gazze çatışmasına tanıklık eden 555 katılımcıyı içermektedir. Katılımcıların demografik özellikleri, mental sağlık durumları ve mental sağlık hizmetlerinin kullanımı analiz edildi. Cinsiyet, yaş, medeni durum ve eğitim düzeyi gibi faktörlerin mental sağlık sonuçları üzerindeki etkisine özel bir önem verildi. TSSB'yi tespit etmek için PCLC ölçeği ve depresyonu tespit etmek için PHQ9 kullanıldı. Sonuçlar: Katılımcıların çoğunluğu kadın (%85.9) olup, çoğunlukla 20-30 yaş aralığında (%69.2) bulunuyordu. Bulgular, depresyon ve TSSB'nin popülasyon arasında yüksek prevalans gösterdiğini, %76.9'unun orta ila şiddetli TSSB belirtileri gösterdiğini belirtiyor. Ayrıca, veriler, katılımcıların önemli bir kısmının (%43.6) orta ila şiddetli depresyon belirtileri yaşadığını ortaya koyuyor. Çok sayıda çatışmaya tanıklık etmek ile bu durumların şiddeti arasında belirgin bir ilişki elde edildi. Yaş, cinsiyet, medeni durum ve istihdam durumu gibi çeşitli tanımlayıcı faktörler bu oranları etkiledi. Kadınlar, erkeklerle karşılaştırıldığında TSSB oranlarında daha yüksek oranlar sergiledi. Bekar katılımcılar, evli olanlara kıyasla daha yüksek seviyede TSSB ve depresyon sergiledi. Ayrıca, daha yüksek eğitim seviyesine sahip bireylerin depresyon oranları daha yüksekti. Mental sağlık hizmetlerinin kullanımı sınırlıydı ve erişimi engelleyen çeşitli faktörler vardı. Sonuç: Sonuçlar, Gazze gibi çatışma etkilenen bölgelerdeki sakinler arasında mental sağlık konularının önemini vurgulamaktadır. Bu bireylerin psikolojik sağlığını ele almak için hedeflenen müdahalelere ve erişilebilir mental sağlık hizmetlerine ihtiyaç açıktır, burada demografik faktörlerin mental sağlık sonuçları üzerindeki etkisine özel dikkat gösterilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: The conflict that took place in Gaza between 10-21 May 2021 had a profound impact on the lives of its residents. In conflict-affected regions, mental health is a pressing concern, with depression and Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD) being common conditions. This study aim is built to research the rates of depression and PTSD among individuals who were affected by this conflict, explore the utilization of mental health services, and discern the reasons for not seeking these services. Methods: The study included 555 participants who witnessed the May 2021 conflict in Gaza. The participants' demographics, mental health status, and utilization of mental health services were analyzed. A special focus was given to the influence of factors like gender, age, marital status, and educational level on mental health outcomes. The study used PCLC scale for detecting PTSD, also PHQ9 for detecting depression. Results: The majority of the participants were females (85.9%), with most falling in the 20-30 age bracket (69.2%). The findings indicate that depression and PTSD are highly prevalent among the population, with the percent of 76.9% indicating moderate to severe symptoms of PTSD. In addition, data reveals that a considerable proportion of participants (43.6%) reported experiencing moderate symptoms to severe depression symptoms. A significant relationship between witnessing multiple conflicts and the severity of these conditions was clearly obtained. Multiple descriptive factors affected these ratios, like age, gender, marital status and employment status. Females exhibited higher rates of PTSD in comparison to males. Single participants exhibited higher levels of PTSD and depression compared to their married counterparts. Further, individuals with higher education levels had higher rates of depression. Utilization of mental health services was limited, with various factors inhibiting access. Conclusion: The results underscore the significance of mental health concerns among residents in conflict-affected areas like Gaza. A need for targeted interventions and accessible mental health services to address the psychological well-being of these individuals is obvious, with specific attention to the demographic factors that influence mental health outcomes.