Ankara Bilkent Şehir Hastanesi aile hekimliği polikliniğine başvuran yetişkin hastalarda depresyon tanı, tedavi ve takibi
Diagnosis, treatment, and follow-up of depression in adult patients admitted to the family medicine outpatient clinic of Ankara Bilkent City Hospital
- Tez No: 983955
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYFER ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Beck Depresyon Ölçeği, Depresyon, Depresyon Taraması, Family Medicine, Beck Depression Inventory, Depression, Depression Screening
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Depresyon, engelliliğin başlıca nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Her beş kişiden biri yaşamı boyunca en az bir kez depresyon geçirmektedir. Hastalık yükü, sadece bireyin yaşadığı belirtileri değil, aynı zamanda hasta yakınları, sağlık hizmetleri, toplum ve ekonomik sistem üzerindeki etkileriyle birlikte değerlendirilen kapsamlı bir kavramdır. Bireysel düzeyde yaşanan psikolojik ve ekonomik zorlukların yanı sıra, depresyonun toplumsal maliyeti de oldukça fazladır. Uluslararası rehberler, depresyonun erken tanı alabilmesi için tarama yapılmasını önermektedir. Birinci basamak sağlık hizmetleri toplumun en geniş kısmına ulaşan ilk temas noktasıdır. Dolayısıyla, bu düzeyde gerçekleştirilecek hedefe yönelik ve erken müdahaleler, ruhsal sağlık sorunlarının taranması açısından kritik öneme sahiptir. Bu tezde amaçlanan, birinci basamak sağlık başvurularında hastaların duygudurumlarını değerlendirmek ve erken dönemde fark edilmemesi halinde ciddi sonuçlara yol açabilecek depresyonu önlemeye katkı sağlamaktır. Depresyon taraması ile belirgin semptomu olan ve olmayan hastaların yönlendirildiği psikiyatri bölümünce tanı tedavi ve takip durumlarının belirlenmesidir.Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 12.09.2024- 01.07.2025 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniklerine başvuran 18-65 yaş arası kadın ve erkek katılımcılar çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmaya anketi anlamaya ve doldurmaya yönelik herhangi bir zihinsel veya fiziksel engele sahip olmayan, okuma ve yazma bilen 209 kişi katılmıştır. Katılımcılardan sosyodemografik veriler toplanmıştır. Katılımcıların depresyon taraması 21 maddelik Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile değerlendirilmiştir. BDÖ skoru 10 ve üzeri saptanıp psikiyatri polikliniğine yönlendirilen katılımcılar 6 soruluk hasta kayıt formunu cevaplamaya tabi tutulmuştur. Ölçek, form ve sosyodemografik veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir.Bulgular: Çalışmaya toplam 209 birey katılmıştır. Bireylerin yaş ortalamasının 34,32±11,39 yıl olduğu belirlenmiştir. Bireylerin %64,1'i (n=134) kadın, %35,9'u (n=75) erkektir. Bireylerin Beck Depresyon Ölçek (BDÖ) puanı ortalaması 7,58±5,39'dur. Beck Depresyon Ölçek puanı sınıflamasına göre bireylerin %77,0'si (n=161) <10, %23,0'ü (n=48) ≥10 grubunda yer aldığı belirlenmiştir. BDÖ puanı ≥10 olan 48 birey tespit edilmiştir.“Psikiyatri polikliniğine başvurdunuz mu?”sorusuna bireylerin %97,9'u (n=47) hayır, %2,1'i (n=1) evet yanıtını vermiştir. Psikiyatri polikliniğine başvuran 1 bireye anksiyete bozukluğu tanısı konulmuş ve Vortioksetin 10 mg ilaç tedavisi başlanmıştır.Sonuç: Bireylerin depresyon düzeyleri Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile değerlendirilmiş ve çeşitli sosyodemografik özelliklerle ilişkisi incelenmiştir. Bulgular, cinsiyet ve yaşamdan memnuniyet düzeyinin BDÖ puanları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğunu ortaya çıkarmıştır. 48 birey içinde yalnız 1 birey psikiyatri polikliniğine başvurmuş ve bu başvuruda da anksiyete bozukluğu tanısı almıştır. Geriye kalan 47 kişi psikiyatri polikliniğine yönlendirilmesine rağmen başvurmamıştır. Elde edilen bulgular, BDÖ ile depresyon riski belirlenen bireylerin çoğunlukla profesyonel yardım almadıklarını ve bu durumu çeşitli bireysel gerekçelerle açıkladıklarını göstermektedir. Bu sonuçlar, depresyon riski taşıyan bireylerde yardım arama davranışlarını etkileyen faktörlerin çok boyutlu olduğunu ve erken müdahale için farkındalık çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Depression is recognized as one of the leading causes of disability, with approximately one in five individuals experiencing at least one episode during their lifetime. The burden of disease is a comprehensive concept that encompasses not only the symptoms experienced by the individual but also the broader effects on caregivers, healthcare services, society, and the economic system. In addition to the psychological and financial difficulties experienced at the individual level, the societal cost of depression is also considerable. International guidelines recommend the implementation of screening programs to ensure the early diagnosis of depression. Primary healthcare services represent the first point of contact for the majority of the population; therefore, targeted and early interventions at this level are of critical importance for the screening and early detection of mental health problems. The aim of this thesis is to evaluate the emotional states of patients presenting to primary healthcare services and to contribute to the prevention of depression, which may lead to serious consequences if not recognized at an early stage. Through depression screening, the study also aims to determine the diagnostic, treatment, and follow up status of patients with or without prominent symptoms who are referred to psychiatric services.Materials and Methods: Participants aged between 18 and 65 years who applied to the Family Medicine Outpatient Clinics of Ankara Bilkent City Hospital between September 12, 2024, and July 1, 2025, were included in this study. A total of 209 literate individuals without any mental or physical disabilities that could prevent them from understanding or completing the questionnaire participated in the research. Sociodemographic data were collected from all participants. Depression screening was conducted using the 21-item Beck Depression Inventory (BDI). Participants who scored 10 or above on the BDI and were referred to the psychiatry outpatient clinic were also asked to complete a 6-item patient registration form. The scale, the form, and the sociodemographic data were analyzed using appropriate statistical methods.Results: A total of 209 individuals participated in the study. The mean age of the participants was 34,32±11,39 years. Among them, 64.1% (n=134) were female and 35.9% (n=75) were male. The mean score on the Beck Depression Inventory (BDI) was 7.58 ± 5.39. According to the BDI score classification, 77.0% (n=161) of the participants scored <10, while 23.0% (n=48) scored ≥10. A total of 48 individuals were identified with a BDI score of ≥10. In response to the question“Have you ever visited a psychiatry outpatient clinic?”, 97.9% (n=47) answered“no”, and 2.1% (n=1) answered“yes”. The individual who reported visiting a psychiatry outpatient clinic was diagnosed with an anxiety disorder and was prescribed Vortioxetine 10 mg as pharmacological treatment.Conclusion: The depression levels of individuals were assessed using the Beck Depression Inventory (BDI), and their association with various sociodemographic characteristics was examined. The findings revealed that gender and level of life satisfaction had a statistically significant effect on BDI scores. Among the 48 individuals assessed, only one had sought consultation at a psychiatric outpatient clinic and was diagnosed with an anxiety disorder. The remaining 47 individuals, despite being referred to a psychiatric clinic, did not seek professional help. The results indicate that the majority of individuals identified as being at risk for depression through the BDI did not pursue professional support and attributed this to various personal reasons. These findings suggest that the factors influencing help-seeking behavior among individuals at risk for depression are multifaceted and highlight the need for awareness initiatives to promote early intervention.