Günümüz Türkiye'sinde İslamcı kadın yazarlarda kadın: Şule Yüksel Şenler, Emine Şenlikoğlu, Cihan Aktaş
Women in Islamist writers in today's Turkey: Şule Yüksel Şenler, Emine Şenlikoğlu, cihan Aktaş
  1. Tez No: 816111
  2. Yazar: YASEMİN TARCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN UÇAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İslamcılık, Kadın, Kadın Algısı, Şule Yüksel Şenler, Emine Şenlikoğlu, Cihan Aktaş
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Türkiye'de kaynağını İslam dininden aldığı iddiasındaki din, ideoloji, siyaset vb. olgular, bireysel ve toplumsal hayatın belirlenmesi ve şekillenmesinde önemli yer tutmaktadır. İslamcılık hareketinin ortaya koyduğu ideoloji, tarihsel süreçte siyasallaşma ve modernizmin etkisiyle değişim ve dönüşüm geçirmiş olsa da temel düşünce yapısını İslam esasları üzerine inşa eden ve büyük ölçüde temel özelliklerini koruyan bir anlayış olarak kendini göstermektedir. Geçmişten günümüze Müslümanlıkta en çok tartışılan konuların başında kadın hususu gelmektedir. Dolayısıyla kadın İslamcılık hareketinin üzerinde durduğu önemli hususlardan birisidir. Kadın konusu, varoluşsal süreçte felsefi düşünce ve dinlerde sürekli tartışılmış ve tartışılmaktadır. İslam dininin kadınla ilgili hükümleri de Müslümanların uygulama boyutları bağlamında güncelliğini korumaktadır. İslamcılık hareketinin kadının İslami usul ve esaslar çerçevesinde iyi bir anne ve iyi bir eş olması üzerine bina edilen düşünce ve söylemi, dindar/muhafazakâr kesim tarafından büyük ölçüde kabullenilmiştir. Kadının değeri aile içi sorumluluklarını yerine getirme ölçütlerine göre belirlenmektedir. Birey olma, özgürlük, eğitim ve çalışma hakkı gibi hususlar genelde göz ardı edilmiştir. Ayrıca kadınlarla ilgili sorunlar çoğunlukla erkek egemen bir yaklaşımla yine erkekler tarafından tartışılmaktadır. Araştırmada kadınların problemleri,“Günümüz Türkiye'sinde İslamcı Kadın Yazarlarda Kadın”başlığında kendi dönemlerinin öne çıkan isimleri olarak İslamcı kadın yazarlardan Şule Yüksel Şenler, Emine Şenlikoğlu ve Cihan Aktaş'ın eserleri bağlamında analizler yapılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
“In Turkey, various phenomena such as religion, ideology, and politics claim to derive their principles from Islam, playing a crucial role in shaping individual and social life. The ideology stemming from the Islamic movement, known as Islamism, has evolved over time due to politicization and modernism, while still maintaining its fundamental reliance on Islamic principles. Throughout history, the status of women has been a highly debated topic within Islam. Consequently, the women's Islamism movement has focused extensively on this issue. Discussions about women have been recurrent in philosophical and religious contexts throughout human existence. The Islamic provisions concerning women remain relevant today in the practical dimensions of Muslim communities. The discourse of the Islamism movement regarding women primarily revolves around the role of women as good mothers and wives, adhering to Islamic guidelines. This perspective has found widespread acceptance among the religious and conservative segments of society. Unfortunately, it often overlooks crucial aspects such as individuality, freedom, education, and employment opportunities for women. Additionally, women's issues are frequently addressed from a male-dominated standpoint. The research delves into women's issues through the lens of prominent Islamist women writers in Turkey today, namely Şule Yüksel Şenler, Emine Şenlikoğlu, and Cihan Aktaş. The study aims to analyze and understand the portrayal of women in their works, exploring the perspectives they present on the topic.”