Kurum içi girişimcilik faaliyetlerinin işletme performansı üzerindeki etkileri ve bir uygulama
- Tez No: 816112
- Danışmanlar: DR. MEHMET SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç girişimcilik, Yenilik performansı, Finansal performansı, Internal entrepreneurship, Innovation performance, Financial performance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Dünyada yaşanan küreselleşme sonucunda işletmeler arasında rekabet günden güne daha da artarak devam etmektedir. İşletmeler, geleneksel yapılarının ötesine geçmeye ve değişimlere ayak uydurabilmek için çalışmaktadırlar. Bu nedenle işletmelerin içerisinde iç girişimcilik büyük önem taşımaktadır. İç girişimcilik kavramı ile çalışanların girişimci davranışları ifade edilmektedir. Yapmış olduğumuz çalışmanın amacı kurum içi girişimcilik faaliyetlerinin işletme performansına etkilerini ortaya koymak olarak belirlenmiştir. Bu nedenle Aydın ilinde sanayi üzerine faaliyet gösteren işletmeler ele alınarak bu işletmelerde çalışan iş görenlerin kurum içi girişimcilik faaliyetlerine yönelik tutumları ve bunun işletme performansı üzerine etkilerini ortaya koymak amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı aracılığıyla frekans, faktör, güvenilirlik, korelasyon ve regresyon analizine tabii tutulmuştur. Yapılan korelasyon analizi sonucunda iç girişimciliğin tüm boyutlarının yenilik ve finansal performans ile pozitif yönlü ilişkisi olduğu, özerklik ve risk almanın yenilik ve finansal performans ile ilişki gücünün daha fazla olduğu görülmüştür. Yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre ise yenilik performansı üzerinde özerklik ve risk alma ile kendini yenileme eğiliminin, finansal performans üzerinde ise sadece özerklik ve risk alma eğiliminin etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of globalization in the world, competition among businesses continues to increase day by day. Businesses are trying to go beyond their traditional structures and keep up with the changes. For this reason, internal entrepreneurship is of great importance in enterprises. The concept of internal entrepreneurship expresses the entrepreneurial behavior of the employees. The aim of our study is to reveal the effects of internal entrepreneurship activities on business performance. For this reason, this study was carried out in order to reveal the attitudes of the employees working in these enterprises towards internal entrepreneurship activities and its effects on business performance in Aydın province. The obtained data were subjected to frequency, factor, reliability, correlation and regression analysis via SPSS package program. As a result of the correlation analysis, it has been seen that all dimensions of internal entrepreneurship have a positive relationship with innovation and financial performance, while autonomy and risk taking have a stronger relationship with innovation and financial performance. According to the results of the regression analysis, it was concluded that autonomy and risk-taking and self-renewal tendency had an effect on innovation performance, while only autonomy and risk-taking tendency had an effect on financial performance.