Konstantin Stanislavski ile Ivana Chubbuck'ta rolün inşası ve bir uygulama
Construction of the role in ivana Chubbuck with Konstantine Stanislavski and an implementation
  1. Tez No: 816119
  2. Yazar: SENEM GÖZDE ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERCAN ÖZİNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Rolün İnşası, Oyunculuk Metotları Kıyaslaması, Konstantin Stanislavski, Ivana Chubbuck, Construction of the Role, Comparison of Acting Methods, Konstantin Stanislavski, Ivana Chubbuck
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Oyunculuk sanatı sürekli olarak değişikliğe maruz kalmış, sürekli olarak farklı teknikler, değişik yöntemler ile çeşitlenmiştir. Zaman değiştikçe oyunculuk sanatı da kendi içerisinde evrilmiş ve değişiklik göstermiştir. Her ne kadar oyunculuk sanatında değişiklikler olsa da temelinde hep belirli kişilerin teknikleri önemli rol oynamıştır. Bunlardan en önemlisi de Konstantin Stanislavski'nin oyunculuk teknikleridir. Konstantin Sergiyeviç Stanislavski (1863–1938) her ülkede olduğu gibi ülkemizde de oldukça tanınmış, teknikleri defalarca kez gerek kamera önü gerek tiyatro oyunlarında kullanılmış, eğitim olarak birçok kurumda verilmiştir. Stanislavski'nin kullandığı sistem oyunculuk eğitimlerinde kullanılan en yaygın oyunculuk tekniğidir. Kendisi ile ülkemizin de diline çevrilmiş olan kitapları bu konuda bize en önemli rehberlerdir.
Özet (Çeviri)
The art of acting has been constantly changed, and has been diversified with different techniques and different methods. As time has changed, the art of acting has evolved and changed within itself. Although there are changes in the art of acting, the techniques of certain people have always played an important role. The most important technique of these is the acting techniques of Konstantin Stanislavski. Konstantin Sergiyevich Stanislavski (1863-1938) is well-known in our country as well as in every country, his techniques have been used many times in front of the camera and in theater plays, and his style has been been used educating others in many institutions. The acting metod of Stanislavski is most common acting techniques in acting. His books which have been translated in our language are most important guides for us.