Maternal krononütrisyonun intestinal ve plasental mikrobiyota üzerine etkisi
The effect of maternal chrononutrition on intestinal and placental microbiota
  1. Tez No: 816140
  2. Yazar: EMİNE KURTBEYOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP CAFEROĞLU AKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Krononütrisyon, Maternal beslenme, Mikrobiyota, Plasenta, Pregnancy, Chrononutrition, Maternal nutrition, Microbiota, Placenta
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Gebelikteki maternal krononütrisyonun anne ve bebek mikrobiyotası üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılan bu çalışma gündüz ağırlıklı beslenen (n=15) ve gece ağırlıklı beslenen (n=15) olmak üzere 30 sağlıklı gebe ile yürütülmüştür. Gebelik döneminin 20-26.haftasında ve 32-36.haftasında gebelere anket uygulanmış ve üç günlük besin tüketim kayıtları alınarak beslenme durumları değerlendirilmiştir. 32-36.haftada gebelerin gaita örnekleri ve doğumda plasenta örnekleri alınarak analiz aşamasına kadar -80°C'de saklanmıştır. Çalışma sonucunda; her iki trimesterde de günlük toplam enerji alımları gruplar arasında benzer olmasına rağmen (p>0.05), gebelik boyunca kazanılan ağırlık gece ağırlıklı beslenen gebelerde (16.13±4.61 kg), gündüz ağırlıklı beslenen gebelere (12.86±3.50 kg) göre daha yüksektir (p=0.037). Gece ağırlıklı beslenen gebelerin intestinal mikrobiyotalarında, gündüz ağırlıklı beslenenlere göre Firmicutes göreceli bolluğunun daha yüksek ve Bacteriodetes göreceli bolluğunun ise daha düşük olduğu bulunmuştur. Gündüz ve gece ağırlıklı beslenen gebelerin intestinal mikrobiyotalarının alfa ve beta çeşitlikleri benzerdir (p>0.05). Plasenta mikrobiyotası incelendiğinde, gündüz ağırlıklı beslenen gebelerde gece ağırlıklı beslenenlere göre Pseudomanales takımı ve Acinetobacter cinsi göreceli bolluğu daha yüksek bulunmuştur. Gündüz ve gece ağırlıklı beslenen gebelerin plasental mikrobiyotalarının alfa ve beta çeşitlikleri benzer bulunmuştur (p>0.05). Bu çalışma, maternal krononütrisyonun bağırsak ve plasenta mikrobiyotası üzerine etkisini inceleyen ilk araştırmadır. Elde edilen sonuçlar, gebelik döneminde gündüz veya gece ağırlıklı beslenmenin anne ve bebek mikrobiyotasını değiştirebileceğini göstermiştir. Mikrobiyotada görülen bu değişiklikler ileriki dönemde hem anne hem de bebek sağlığı için risk oluşturabilir ve fetal programlanma aracılığıyla bebeğin gelecekteki yaşamını etkileyebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted on 30 healthy pregnant women feeding predominantly daytime (n=15) and predominantly nighttime (n=15) to examine the effects of maternal chrononutrition during pregnancy on maternal and infant microbiota. A questionnaire was applied to pregnant women at 20-26th weeks and 32-36th weeks of pregnancy, and their nutritional status was evaluated by taking three 24-h dietary recalls. Maternal feces at 32-36th weeks and placenta samples at delivery were taken and stored at -80°C until analysis. At the end of the study, although the total daily energy intakes in both trimesters were similar between the groups (p>0.05), the weight gained during pregnancy was higher in pregnant women (16.13±4.61 kg) feeding predominantly nighttime compared to pregnants feeding predominantly daytime during the day (12.86±3.50 kg) (p=0.037). It was found that the relative abundance of Firmicutes was higher, and the relative abundance of Bacteriodetes was lower in the intestinal microbiota of pregnant women feeding predominantly nighttime compared to those feeding predominantly daytime. Alpha and beta diversities of the intestinal microbiota of pregnant women feeding predominantly daytime or nighttime were similar (p>0.05). When the microbiota of the placenta was examined, the relative abundance of Pseudomanales order and Acinetobacter genus was found to be higher in pregnant women feeding predominantly daytime compared to those feeding predominantly nighttime. Alpha and beta diversities of the placental microbiota of pregnant women feeding predominantly daytime or nighttime were found to be similar (p>0.05). This is the first study to examine the effect of maternal chrononutrition on intestinal and placental microbiota. The results showed that predominantly daytime or nighttime feeding during pregnancy may change the mother and infant microbiota. These changes in the microbiota may pose a risk to both maternal and infant health in the next period and may affect the future life of infants through fetal programming.