Ebeveynlerin kırılgan bebek algısı ile sağlık kurumlarına başvuru durumları arasındaki ilişki
The correlation between parents' vulnerable baby perception and presenting to health institutions
- Tez No: 816383
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kırılgan bebek ölçeği, ebeveyn, kırılgan bebek, hemşirelik, Vulnerable Baby Scale, parent, vulnerable baby, nursing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada 0-1 yaş çocuğu olan ebeveynlerin kırılgan bebek algısı ile sağlık kurumlarına başvuru durumu arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla tanımlayıcı, kesitsel olarak yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini Diyarbakır ilinde yer alan bir hastanenin çocuk polikliniğine başvuran bir hafta-bir yaş arasında bebeği olan 200 ebeveyn oluşturmaktadır. Çalışmanın yapılabilmesi için etik kurul, kurum izni ve ebeveynlerden izin alınmıştır. Veriler, Sosyodemografik Özellikler Bilgi Formu ve Kırılgan Bebek Ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle elde edilmiştir. Veriler, IBM SPSS V23 programında bağımsız gruplarda t testi, korelasyon ve lineer regresyon analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya katılan annelerin %41.5'u 25-35 yaş grubunda, %45'i lise mezunu, %77.5'i ev hanımı ve ortalama çocuk sayısı 2,5 ± 1,1'dir. Bebeklerin %53'ü kız, %72.5'inin doğum ağırlığı 2500-4000 gram aralığında ve %69 'unun gestasyon haftası 38-42 haftadır. Çalışmaya katılan annelerin kırılgan bebek algısı ölçeği puanı ortalaması 33.9±4.6 olarak elde edilmiştir. Annelerin kırılgan bebek algısı ölçeği puanı ile sağlık kurumuna başvuru sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p=0,477). Bu çalışmada annelerin bebek kırılganlığı algısı puanının yüksek olduğu belirlenmiştir. Annelerin bebek kırılganlığı algısına yönelik müdahale çalışmalarının yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The present research was conducted as a descriptive, cross-sectional study to investigate the correlation between the vulnerable baby perception of parents with 0-1-year-old children and their presenting to health institutions. The study sample consists of 200 parents with babies aged between one week and one year who presented to the pediatric outpatient clinic of a hospital in Diyarbakır province. Permission from the ethics committee, institution, and parents was obtained to carry out the study. The data were obtained by the face-to-face interview method using the Sociodemographic Characteristics Information Form and the Vulnerable Baby Scale. The data were evaluated in the IBM SPSS V23 program using the independent sample t-test, correlation and linear regression analysis. Of the mothers participating in the study, 41.5% were in the 25-35 age group, 45% were high school graduates, 77.5% were housewives, and the average number of children was 2.5 ± 1.1. Of the babies, 53% were female, 72.5% had a birth weight of 2500-4000 grams, and 69% were born at 38-42 weeks. The mean Vulnerable Baby Scale score of the mothers participating in the study was 33.9±4.6. No statistically significant correlation was found between mothers' vulnerable baby perception scale score and the frequency of presenting to health institutions (p=0.477). This study determined that mothers' perception score of baby vulnerability was high. It is recommended that intervention studies be conducted on mothers' perception of baby vulnerability.