Çeşitli inek dokularının optik parametrelerinin toplayıcı küre sistemi ile belirlenmesi
Investigation of optical parameters of various bovine tissues by integrated sphere system
- Tez No: 816384
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Bioengineering, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Optik parametreler, Toplayıcı Küre, IAD, Monte Carlo Simülasyonu, Optical parameters, Integrating Sphere, IAD, Monte Carlo Simulation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Anabilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Işığın hastalıkların teşhis ve tedavisinde klinik kullanımı uzun bir geçmişe sahiptir. Bu tür uygulamalarda, hastalığı etkili bir şekilde teşhis etmek veya tedavi etmek için hedef dokunun optik parametrelerinin bilinmesi çok önemlidir. Bununla birlikte, dokunun yapısındaki veya bileşimindeki değişiklikler, optik parametrelerini etkileyebilir ve bu da klinik uygulamalarda bu faktörlerin dikkate alınmasını önemli hale getirir. Bu tez çalışmasında, çeşitli inek dokularının (kas, kalp, böbrek, beyin ve yağ) optik özellikleri 635 nm dalga boyuna sahip Fotodinamik Terapi lazer cihazı kullanılarak incelenmiştir. Bu amaçla, öncelikle doku örneklerinin dağınık yansıma, toplam geçirgenlik değerleri tek toplayıcı küre sistemi kullanılarak ölçülmüştür. Daha sonra, ölçüm sonuçları Ters Ekleme Katlama (IAD) yazılımına girilerek her bir doku örneği için soğurma ve indirgenmiş saçılma katsayısı hesaplanmıştır. Ayrıca, MCML simülasyon kodu kullanılarak modellenen doku örneklerinin içindeki optik enerji dağılımları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The light is used for diagnosis and treatment of diseases for many years. It is important to know the main optical parameters of the target tissue for effective diagnosis or treatment. However, changes in the tissue's structure or composition can affect its optical parameters, making it important to account for these factors in clinical applications. In this thesis, the optical properties of various bovine tissues (muscle, myocardial, kidney, brain and fat) were investigated using a Photodynamic Therapy laser device with a wavelength of 635 nm. For this purpose, firstly, diffuse reflection and total transmittance values of tissue samples were measured using a single integrating sphere system. Then, the measurement results were used as input for the Inverse Adding Doubling (IAD) software and the absorption and reduced scattering coefficients were determined for each tissue sample. Furthermore, optical energy distributions within the modeled tissue samples were obtained using the MCML simulation code.