Rat travma modelinde spinal kord hasarı üzerine intratekal ve oral eugenol'ün anti-enflamatuvar ve nöroprotektif etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the anti-inflammatory and neuroprotective effects of intrathecal and oral eugenol on spinal cord injury in a rat trauma model
  1. Tez No: 816398
  2. Yazar: MUHAMMET TALHA YENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT CEYLAN, DOÇ. DR. TİBET KAÇIRA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Eugenol, Neuroprotection, Spinal cord Injury
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş ve Amaç: Biz bu çalışmada önceden anti-enflamatuvar ve nöroprotektif etkisi gösterilmiş olan eugenolün spinal kord hasarı sonrası omurilik üzerindeki ikincil hasara oral ve intratekal yol arasındaki farkı araştırmak istiyoruz. Sıçanlar rastgele dört gruba ayrıldı(N:8). Yöntem: Her biri rastgele olarak seçilmiş 8 sıçan içeren toplam 4 gruba ayrıldı. 1. gün sıçanlar Drummond-Moore ve eğik düzlem testi ile klinik değerlendirilmesi yapıldıktan Tüm sıçanlara, sıçanların spontan solunumunu korumak için intraperitoneal 60mg/kg ketamin ve 5mg/kg Xyzaline enjekte edilerek anestezi altına alındı. Grup 1'e sadece laminektomi yapıldı. Grup 2 laminektomi sonrası kord kompresyonu yapıldı. Grup 3 laminektomi sonrası kord kompresyonu yapıldı ve günlük oral eugenol tedavisi verildi. Grup 4 laminektomi sonrası kord kompresyonu ve tek seferlik intratekal eugenol tedavisi verildi. Sıçanların 21. güne kadar solunum sayısı, kan oksijen satürasyonu ve vücut sıcaklıkları sürekli izlendi. Sıçanlar bu süre içerisinde oral beslendi. 21. gün tekrardan yapılan klinik değerlendirmeden sonra sıçanlar tekrardan anestezi altına alındı. Aort içi kan alındıktan sonrasında Sıçanlar ötenazi yapıldı ve kord eksizyonu yapıldı. Alınan kan örnekleri sarı biyokimya tüpüne kondu. Alınan kord %10'luk formalde içerisinde saklandı. Kan örnekleri santrifüj edilerek biyokimyasal inceleme için kullanıldı. Doku örneği histolojik incelemesi için ilgili bölüme iletildi. Bulgular: Oral ve intratekal eugenol spinal kord hasarı sonrası hem klinik hem de histopatolojik olarak anti enflamatuvar ve nöroprotektif etki göstermiştir. Biyokimyasal olarak ise belirgin fark izlenmemiştir. Sonuç: İntratekal eugenol spinal kord hasarı sonrası etkinliği gösterilmiş olan oral eugenole ek destek tedavisi veya ayrı bir modalite olarak kullanılabilir. Ancak yaptığımız çalışma bu konuda yapılan ilk çalışma olması sebebiyle ile ilaveten yeni benzer çalışmalar ile desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: In this study, we want to investigate the difference between the oral and intrathecal pathways to secondary damage to the spinal cord after EUD spinal cord injury, which has previously shown anti-inflammatory and neuroprotective effects. Rats were randomly divided into four groups (N:8). MATERIALS AND METHODS: They were randomly divided into 4 groups, each containing 8 subjects. On the 1st day, after clinical evaluation of the subjects using the Drummond-Moore criteria and inclined plane test, the subjects were anesthetized by i.p (intraperitoneal) route with a combination of 10mg/kg xylazine + 90 mg/kg ketamine. Group 1 only laminectomy was performed. Cord compression was performed after group 2 laminectomy. After group 3 laminectomy, cord compression was performed and daily oral eugenol therapy was given. After group 4 laminectomy, cord compression and intrathecal eugenol treatment were given. . Until the 21st day, the respiratory rate, oxygen saturation and body temperature of the subjects were constantly monitored.21. After the clinical evaluation with the same method, the subjects were anesthetized the next day. Spinal cord removal and sacrification process has been completed. Histopathological and biochemical samples taken from the subjects were delivered to the relevant departments. RESULTS : Oral and intrathecal eugenol showed anti-inflammatory and neuroprotective effects both clinically and histopathologically after spinal cord injury. No significant biochemical difference was observed. CONCLUSION : Intrathecal eugenol can be used as a supportive treatment or as a separate modality with oral eugenol, which has been shown to be effective after spinal cord injury. However, since this result is the first study on this subject, it should be supported by additional studies.