Building identity within and beyond the urban background: Three Brothers by Peter Ackroyd as a bildungsroman
Kentsel arka planda ve ötesinde kimlik inşası: Bir bildungsroman olarak Three Brothers
  1. Tez No: 816442
  2. Yazar: DİLARA NİHAL ŞENETİLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PETRU GOLBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bildungsroman, Kimlik, Peter Ackroyd, Postmodernizm, Psikocoğrafya, Bildungsroman, Identity, Peter Ackroyd, Postmodernism, Psychogeography
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu tez, farklı deneyimleri içeren bir süreç olarak bireyin kimlik oluşumunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu deneyimler arasında, kişiliğin oluşturulması ve sağlanmasında etkili olan kentsel deneyim de bulunur. Güncel psikocoğrafya teorilerine dayanan bu tez, bireysel zihin ile kentsel arka plan arasındaki bağlantıyı, bir bireysel kimlik inşasının temel ilkesi olarak ele alınmaktadır. Her ne kadar postmodernizmde 'kimlik' kavramının tanımlanabilirliği imkansız ya da güç şeklinde değerlendirilse de psikocoğrafya, bir bireyin bulunduğu toprak parçasının o bireyin ruh hali ve/veya tutumunu kimlik arayışı açısından etkileyip etkilemediğini keşfetmeye çalışır. Bu çalışmada, Peter Ackroyd'un kaleme aldığı bir postmodern Bildungsroman olan Three Brothers romanı, psikocoğrafya çerçevesinde incelenmiştir. Bu analiz sonucunda kimlik ve kentsel arka plan arasında belirgin bir ilişki olduğu saptanmıştır. Bu araştırma, kimlik ve bu kavramın tanımlanamazlığına ilişkin postmodern görüşler üzerine literatürdeki tartışmalara yeni bir bakış açısı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to disclose the formation of an individual identity as a process encompassing various experiences among which is the urban experience determining the building and assertion of 'identity'. Relaying on the most recent theories of psychogeography, the present thesis studies the interconnectedness between the individual mind and the urban background as a means of formative principle in constructing an individual identity. Although identity is viewed as eroded and indefinable in postmodernism, psychogeography endeavours to discover if the territory in which an individual located affects the mood and/or attitude of the individual in means of a search for the identity. In this study, Peter Ackroyd's Three Brothers, as a postmodern Bildungsroman, is analysed through the framework of psychogeography and the analysis indicates that there is an evident relationship with the identity and the urban background. This paper contributes to recent debates in the literature on identity and its indefinability concerning the postmodern thoughts by offering a new perspective.