Temporomandibular fonksiyon bozukluğu olan bireylerde gövde kaslarının stabilite ve enduransının incelenmesi
Investigation of stability and endurance of trunk muscles in individuals with temporomandibular dysfunction
  1. Tez No: 816673
  2. Yazar: İREM TUTKU ÖZKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA ÖZLEM YÜRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Kas kuvveti, Kor Stabilite, Stabilizasyon, Pain, Muscle Strength, Core Stability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Özker İ.T, Temporomandibular Fonksiyon Bozukluğu Olan Bireylerde Gövde Kaslarının Stabilite ve Enduransının İncelenmesi, Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2023. Bu çalışmanın amacı; temporomandibular fonksiyon bozukluğu (TMFB) olan bireylerde gövde kaslarının enduransının ve fonksiyonel kuvvetinin incelenmesi ve sağlıklı bireyler ile karşılaştırılması idi. Çalışmada TME fonksiyon bozukluğu olan bireylerden oluşan çalışma grubu (n=60) ile sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubu (n=60) olmak üzere iki grup bulunmaktaydı. Çalışmada hem çalışma hem de kontrol grubundaki bireylere TME değerlendirme formu, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi ve Visual Analog Skala uygulandı. Derecelendirilmiş Kronik Ağrı Skalası, Fonseca Anamnestik Anketi, Temporomandibular Bozukluklarda Tampa Kinezyofobi Ölçeği ve Ağız Sağlığı Etki Ölçeği ise yalnızca çalışma grubundaki bireylere uygulandı. Her iki gruptaki bireylerin gövde kaslarının endurası ve fonksiyonel kuvveti klinik testler ve basınç biofeedback aleti ile ölçüldü. TME fonksiyon bozukluğu olan bireylerde baş ve omuz postürünün olumsuz etkilendiği; aktivite ve gece ağrısının daha yüksek olduğu belirlendi (p0,05). Sonuç olarak; TME fonksiyon bozukluğu olan bireylerde gövde kaslarının endurans ve fonksiyonel kas kuvveti biyo-tensegrite kavramı ile uyumlu olarak sağlıklı bireylere göre düşük bulundu. TME fonksiyon bozukluğunun hem değerlendirme yapılırken, hem de Fizyoterapi ve Rehabilitasyon programı planlanırken bütüncül bir yaklaşım ile ele alınmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Özker İ. T, Investigation of Stability and Endurance of Trunk Muscles in Individuals with Temporomandibular Dysfunction, Baskent University, Institute of Health Sciences, Department of Physiotherapy and Rehabilitation, Master's Degree Thesis, Ankara, 2023. The aim of this study was to examine the endurance and functional strength of trunk muscles in individuals with temporomandibular dysfunction (TMD) and compare them with healthy individuals. There were two groups in the study: the study group (n=60) consisting of individuals with TMJ dysfunction and the control group (n=60) consisting of healthy individuals. In the study, the TMJ assessment form, International Physical Activity Questionnaire, and Visual Analog Scale were applied to individuals in both groups. The Graded Chronic Pain Scale, Fonseca Anamnestic Questionnaire, Tampa Kinesiophobia in Temporomandibular Disorders Scale, and Oral Health Impact Scale were administered only to the individuals in the study group. The endurance and functional strength of the trunk muscles of the individuals in both groups were measured with clinical tests and a pressure biofeedback device. Head and shoulder posture is adversely affected in individuals with TMJ dysfunction; activity and night pain were found to be higher (p0.05). In conclusion, the endurance and functional muscle strength of trunk muscles were found to be lower in individuals with TMJ than in healthy individuals, by bio-tensegrity. TMJ dysfunction should be handled with a holistic approach both when evaluating and Physiotherapy and Rehabilitation program planning.