Obsesif kompulsif bozukluk tanılı çocuk ve ergenlerde klaudin-5, klaudin-12, okludin, angulin-1 ve trisellülin düzeyleri
Claudin-5, claudin-12, occludin, angulin-1 and trisellulin levels in children and adolescents diagnosed with obsessive compulsive disorder
- Tez No: 816704
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECATİ UZUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bağırsak-beyin aksı, OKB, mikrobiyata, klaudin-5, klaudin-12, okludin, angulin 1, trisellülin, Gut-brain axis, OCD, microbiota, claudin-5, claudin-12, occludin, angulin-1, tricellulin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), bireyde sıkıntıya ve işlevsel bozulmaya neden olan, obsesyon ve/veya kompulsiyonların varlığıyla karakterizedir. Sıkı bağlantılardaki işlev değişikliklerinin bazı psikiyatrik bozuklukların patofizyolojisine katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada OKB tanısı alan çocuk ve ergenler ile sağlıklı kontrollerin serum klaudin-5, klaudin-12, okludin, angulin-1 ve trisellülin düzeyleri açısından karşılaştırılması ve OKB belirti şiddeti ile biyokimyasal parametreler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmaya OKB tanısı alan 41 çocuk ve ergen, kontrol grubunu oluşturmak için 41 sağlıklı kontrol dahil edildi. Katılımcıların OKB şiddeti Çocuklar İçin Yale-Brown Obsesif Kompulsif Ölçeği (ÇY-BOKÖ) ve Maudsley Obsesif-Kompulsif Soru Listesi (MOKSL) ile değerlendirildi. Tüm katılımcılardan serum klaudin-5, klaudin-12, okludin, angulin-1 ve trisellülin düzeylerinin ölçümü için venöz kan alındı. Bulgular: Çalışmamızda OKB grubunda sağlıklı kontrollere kıyasla serum klaudin-5, klaudin-12, okludin, trisellülin düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı. Serum angulin-1 düzeyleri açısından ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmedi. Sonuç: OKB tanılı hastalarda saptanan yüksek serum klaudin-5, klaudin-12, trisellülin ve okludin düzeyleri kan beyin bariyerindeki bozulmanın ve bağırsak geçirgenliğinin bir işareti olabilir. Sıkı kavşak proteinleri ile OKB arasındaki ilişkiyi anlamamız için daha fazla çalışma gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Obsessive compulsive disorder (OCD) is characterized by the presence of obsessions and/or compulsions that cause distress and functional impairment in individuals. Functional changes in tight junctions are thought to contribute to the pathophysiology of some psychiatric disorders. In this study, it was aimed to compare children and adolescents diagnosed with OCD and healthy controls in terms of serum claudin-5, claudin-12, occludin, angulin-1 and tricellulin levels, and to evaluate the relationship between OCD symptom severity and biochemical parameters. Methods: 41 children and adolescents diagnosed with OCD and 41 healthy controls were included in this study to form the healthy control group. The OCD severity of the participants was evaluated with the Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale for Children (YB-BOCS) and the Maudsley Obsessive-Compulsive Questionnaire (MOCS). Venous blood was obtained from all participants for the measurement of serum claudin-5, claudin-12, occludin, angulin-1 and tricellulin levels. Results: In our study, serum claudin-5, claudin-12, occludin and tricellulin levels were found to be significantly higher in the OCD group compared to healthy controls. There was no significant difference between the groups in terms of serum angulin-1 levels. Conclusion: High serum claudin-5, claudin-12, tricellulin and occludin levels detected in patients with OCD may be a biomarker of deterioration in the blood-brain barrier and intestinal permeability. More work is needed to understand the relationship between tight junction proteins and OCD.