Derin hipotermik sirkulatuar arrest (DHCA, 18˚c) ile asendan aort ve aort kökü anevrizma cerrahisi uygulanan erişkin hastalarda akut böbrek hasarı gelişmesindeki parametreler
Parameters in development of acute kidney injury in ascending aort and aortic root aneurysm surgery performed on adult patients
  1. Tez No: 816705
  2. Yazar: YUSUF KAĞAN POÇAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAPLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Acute kidney injury, renal saturation, NIRS, DHCA, aortic surgery
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Akut böbrek hasarı açık kalp cerrahisinin önemli komplikasyonlarındandır. Derin hipotermik sirkulatuar arrest (DHCA)'in bu riski artırdığını bildiren çalışmalar bulunmaktadır. Kabul edilmiş non-invaziv bir renal takip yöntemi olan near infra-red spectroscopy (NIRS) monitorizasyonunun ve renal fonksiyon parametrelerinin DHCA ve buna sekonder gelişen akut böbrek hasarı (ABH)'nın erken tanısındaki kullanılabilirliği değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bilinen renal yetmezlik öyküsü olmayan DHCA ile asendan aort ve aort kökü anevrizma cerrahisi uygulanacak hastalarda intraoperatif renal doku oksijen saturasyonu monitorizasyonu yapıldı. Postoperatif dönemde akut böbrek hasarı gelişimini belirten parametreler ile intraoperatif ve postoperatif idrar çıkışı, laktat düzeyi takibi ve intraoperatif renal NIRS monitorizasyonu saturasyon değerlerinin bu sonuçlarla ilişkisi incelendi. Preoperatif demografik ve laboratuar parametrelerin, kan kullanımının ve operatif sürelerin akut böbrek hasarı ile ilişkisi araştırıldı. Bulgular: Asendan aort ve aort kökü anevrizma cerrahisi uygulanan 41 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. ABH KDIGO evre 1 insidansı %19.5 (n=8) bulunmuştur. Renal NIRS doku saturasyon takibinde belirlenen eşik değerlerinin altına düşüş ve süresinin ABH gelişimindeki ilişkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. DHCA süresi, ABH gelişiminde istatistiksel olarak anlamlı bir risk faktörü olarak görülmemiştir. DHCA'nın intraoperatif idrar çıkışına olan etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Kardiyopulmoner bypass (KPB) süresi, ABH gelişimi ile istatistiksel olarak anlamlı ilişki içinde bulunmuştur (p=0.03). Demografik verilerden ileri yaş ABH açısından risk faktörü olarak saptanmıştır (p=0.038). Preoperatif GFR düzeyi, ABH gelişimini öngörmede yüksek istatistiksel anlamlılık düzeyi ile kreatinin ve üreden daha hassas bir parametre olarak bulunmuştur (p=0.005). Sonuç: Erişkin kardiyak cerrahisinde DHCA sırasında renal NIRS monitorizasyonu ile ilgili literatürde yetersiz veri mevcuttur. DHCA'nın güvenli kullanımını artırmak için bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. NIRS problarının dokuya ve işleme spesifik olarak tekniğinin geliştirilmesi ise bu sonuçları iyileştirecektir. DHCA, güvenli ve 32 dk'dan kısa süreli kullanılması halinde ABH gelişimi için bir risk faktörü olmayıp, laktat düzeyini ve nörolojik sonuçları olumsuz etkilememektedir. DHCA, cerrahi işlemin eksiksiz yapılması gereken durumlarda tecrübeli kliniklerin kullanmaktan çekinmemesi gereken hayati bir yöntemdir. Anahtar Kelmeler: Akut böbrek hasarı, renal saturasyon, NIRS, DHCA, aort cerrahisi
Özet (Çeviri)
Aim: Acute kidney injury is among most important complications of cardiac surgery. There are studies states that deep hypothermic circulatory arrest (DHCA) increases the risk. Sufficieny of near infra-red spectroscopy (NIRS) which accepted as a useful non-invasive renal function parameter is evaluated in early diagnosis of acute kidney injury (AKI) secondary to DHCA. Materials and Methods: Renal tissue oxygen saturation is monitored in patients without known renal insufficieny which are operated for ascendan aorta and aortic root aneurysm. Intraoperative and postoperative urine output, lactate levels and intraoperative renal NIRS monitorization saturation levels are compared with postoperative parameters of acute kidney injury. Relationship is investigated between acute kidney injury and preoperative demographic and laboratory parameters, blood transfusion and operative durations. Results: Forthy one patients operated for ascending aorta and aortic root aneurysm surgery were included in this study. Incidence of KDIGO stage 1 acute kidney injury was % 19,5 (n=8). Decline in the renal NIRS tissue saturation under the selected threshold values and the duration of desaturation were not statistically related to kidney injury. Deep hypothermic circulatory arrest (DHCA) duration was not a statistically important risk factor for acute kidney injury. Cardiopulmonary bypass (CPB) duration was statistically related to AKI (p=0.03). Age is found as an independent risk factor for AKI (p=0.038). Preoperative glomerular filtration rate had more statistical value comparing to urea and serum creatine determining the risk for acute kidney injury postoperatively (p=0.005). Conclusion: There are very little data on the use of renal NIRS in adult cardiac surgery with DHCA. More study is needed in this matter in order to improve safety of DHCA. Improving designs of NIRS probes specific to procedure and tissue will improve the results. DHCA, when conducted safely and in under 32 minutes, is not a risk factor for acute kidney injury, and does not have negative impact on lactate levels and neurological outcomes. When the target is solid surgical procedure, DHCA is a vital method which experienced centers should not hesitate to use.